Потвърдихме необходимостта от предоставяне на безусловна перспектива за членството на Босна и Херцеговина в Европейския съюз и в НАТО, посочи президентът Румен Радев в изявление след срещата си днес с председателстващия Председателството на Босна и Херцеговина Младен Иванич, който е на посещение в България.

Босна и Херцеговина може да разчита, че по време на българското председателството на Съвета на ЕС европейската перспектива на Западните Балкани ще бъдат един от приоритетите. Тук България наистина може да помогне много, каза още Румен Радев - и по отношение на помощ за покриване на критериите за членство, за перспективата в следващия пакет за разширяване Босна и Херцеговина да получи най-сетне статут на кандидат. България може да бъде полезна и в Плана за действие за членство в НАТО.

Румен Радев и Младен Иванич обсъдиха предизвикателствата пред развитието на региона, ниските темпове на икономическо развитие на държавите на балканите, рисковете пред сигурността като политическата нестабилност, политическото напрежение, мигрантската криза, тероризма и радикализма.

Стигнахме до общото мнение, че най-ефективният подход за справяне с тези предизвикателства е интеграцията на всички нива - в глобален план, регионален, и в двустранен формат, посочи президентът Румен Радев, цитиран от БТА.

България е приятелска страна за Босна и Херцеговина и това може би е един от най-добрите примери за сътрудничество на Балканите, заяви от своя страна председателстващият Председателството на Босна и Херцеговина Младен Иванич.

В лицето на България виждаме страна, която много помогна за успокояването и политическата стабилизация на Босна и Херцеговина, посочи Иванич, като припомни мисиите на български миротворци.

Сараево очаква с опита си София да помогне на Босна и Херцеговина да направи решителната крачка към приближаване до ЕС, подчерта Младен Иванич.

Босна и Херцеговина е единствената страна в тази част на Европа, която все още не е кандидат, въпреки, че желае да бъде. Ние сме към края на този процес на получаване на статут на кандидат. Ние се надяваме, че България ще ни помогне в мярката, с която е възможно да получим статут на кандидати, което е изключително важно за промяна на имиджа на картината за Босна и Херцеговина, каза Иванич, цитиран от БНР.

България ще остане активен застъпник за гарантиране на европейското бъдеще на страните от Западните Балкани и по време на българското председателство на Съвета на Европейския съюз, заяви на свой ред министър-председателят Бойко Борисов на срещата си с Младен Иванич.

Борисов изрази убеждението си, че Босна и Херцеговина ще продължи да се движи по пътя на евроатлантическата интеграция, която е единствената гаранция за сигурност в региона.

Борисов изтъкна ролята на всяка една страна от Балканите за поддържането на мира и стабилността в тази част на континента, както и в Европа като цяло. Той посочи, че по-активното сътрудничество между институциите на България и на Босна и Херцеговина ще доведе до повече практически успехи в тази посока, както и в международните усилия за противодействие на радикализма и тероризма.

Борисов и Иванич обсъдиха и развитието на двустранните отношения, като подчертаха големия потенциал пред тях. Посочено беше, че провеждането на съвместен бизнес форум ще разкрие възможности за партньорства, които са в интерес и на двете страни, съобщи правителствената информационна служба.