Осемнайсет физически лица и две фирми са изпратени на съд от Националната дирекция за борба с корупцията (НДБК) в Румъния по дело за злоупотреба с европейски фондове на стойност над 1,5 милиона евро и за укриване на данъци с нанесени щети за над 800 000 леи, предаде агенция Аджерпрес, цитирана от БТА.

Според обвинителния акт компанията "Пандора Импекс" ООД е сключила през 2012 г. договор за безвъзмездна финансова помощ чрез европейски фондове за осъществяване на проект за изграждане на свинеферма в село Андриешен, окръг Яш.

За целта са били представени редица документи и декларации с невярно или непълно съдържание.

По съответния договор компанията е получила от Разплащателната агенция за развитие на селските райони и риболова сумата от 779 316 евро.

В рамките на осъществяването на проекта "Пандора Импекс" ООД е симулирала селекция на оферти от фирми за изграждане на свинефермата, а след това "селекция" на оферти от консултантски фирми за мениджмънта на инвестицията.

Плащанията към компанията са били осъществени въз основа на тези документи, които са били с невярно или непълно съдържание. По случая са обвинени представители на компанията и на другите замесени фирми.

Втората фирма, срещу която е внесено обвинение - "Урбис Дизайн" ООД, е процедирала по същия начин през 2012 г. за изграждане на свинеферма в съседство с тази на "Пандора Импекс".

"Урбис Дизайн" ООД е получила безвъзмездна финансова помощ от еврофондове в размер на 777 799 евро.

Агенцията за финансиране на инвестициите в селските райони се е конституирала като ищец по делото срещу двете компании и техните представители, съответно със сумата от 3 383 047 леи в случая на "Пандора Импекс" ООД, и със сумата от 3 345 105 леи за "Урбис Дизайн" ООД.

Що се отнася до престъплението укриване на данъци, Националната агенция за данъчна администрация се е конституирала като ищец със сумата от 808 265 леи.

По случая е наложен запор на недвижимо имущество на двете фирми. Делото е внесено в Трибунала на Яш.