Бившият премиер прогнозира, че кабинетът "Орешарски" ще падне "с гръм и трясък", защото ДПС "брутално изнасилва БСП".

"Понеже прочетох, че е прибегнал до сексуална терминология, за да опише властовите сюжети, на мен ми изглежда доста странна тази му роля на воайор. Определено смятам, че „анализът” му е нескопосан и грубоват. Странна смесица между уличен език и опит да се докосне до психоанализата на Зигмунд Фройд. Не стои добре в тази роля”, заяви Местан пред журналисти, цитиран от "Фокус". 

На въпрос как ще коментира мнението на лидера на ГЕРБ, че ДПС оказва натиск за назначението на областни управители и зам.-министри и затова вече 20 дни няма такива, Местан отговори, че Борисов е бесен.

Причината била, че на довчера едноличния носител на властта му се налага ролята на тривиален политически коментатор на други управляващи.

Местан добави, че би поощрил премиера да ускори консултациите и наистина да се сформира вече второто ниво на кабинета, като увери, че от страна на ДПС няма никакви проблеми. 

По повод другия коментар на Борисов - че БСП има само премиер и двама министри, а останалите са на ДПС, Местан каза:

Много е скромен г-н Борисов в оценката си. Министрите на ДПС не са само 14, колкото той е преброил, а 17. Всички министри в кабинета „Орешарски” са на ДПС. Всички министри са на БСП, на 42-ото Народно събрание. На Борисов му е трудно да разбере това”. 

Антон Кутев от БСП също коментира изказването на лидера на ГЕРБ:

"Бави се изборът на зам.-министри по простата причина, че нашите не се избират като предишните. Не ги търсим по кръстовища. Зам.-министрите и министрите е хубаво да говорят повече от банкянски език."

Така Кутев иронично припомни запознанството между Борисов и бившия здравен министър Анна-Мария Борисов, които се срещнали на кръстовище край Велико Търново.

Разбирам, че г-н Борисов в момента е притеснен. Толкова пристрастени хора към властта като хората на Борисов не съм виждал. Това е болестно състояние. Разбрах, че Борисов за рождения си ден си бил пожелал да бъде министър-председател. Този човек очевидно е пристрастен към властта", каза още червеният депутат.

Той подчерта, че гражданите имат по-прости мечти - да имат хляб до края на месеца и да си платят сметките.

В коментар на думите на лидера на ГЕРБ, че тройната коалиция е харчила повече пари за правителствени полети, Антон Кутев заяви, че не вярва да има човек, който да е летял повече от Борисов.