"За щастие покушението не успя, г-н Доган е в добро здравословно състояние, каза Местан. Но това не означава, че вие, всички ние, цяла България, не станахме свидетели на най-уродливата изява на политиката на омразата, на анти-ДПС агресията, на сатанизирането на Движението за права и свободи и на нашия лидер.

Омраза, сатанизиране, които прескочиха всякакви граници. От името на ръководството на ДПС и на Осмата национална конференция заявяваме категорично – не знаем кой е физическият поръчител на това покушение, но няма истинско съмнение, че истинският поръчител на това покушение е именно езикът на омразата, на конфронтацията, на анти-ДПС агресията в българското общество", каза Лютви Местан. Няма да бъде достатъчно формалното на думи разграничение от този акт на покушение не просто срещу лидера на ДПС, а срещу всички чиято обща воля той вече представя 28 години, посочи Лютви Местан, цитиран от "Фокус".

Европейските либерали сме с вас в този час на изпитания и настояваме вашето правителство да открие кой стои зад тази ужасна атака и да го изправи пред правосъдието. Това заяви лидерът на партията на европейските либерали Греъм Уотсън пред делегатите на Осмата Национална конференция на ДПС след нападението срещу председателя на движението Ахмед Доган. Шокирани сме от опита за убийство на вашия ръководител, посочи Уотсън. Господ да помага на България и на ДПС, заяви още той. „Благодаря на Бога, че Ахмед Доган е жив, наистина – Благодаря на Бога. Ние сме зад вас, тази политическа партия е стабилна”, каза Уотсън. Вярвам, че ЕС ще трябва допълнително да се мобилизира, за да върне вашата държава в правия път, добави лидерът на европейските либерали.

От името на Либералния интернационал да благодарим на Господ, че Ахмед Доган е в безопасност, заяви Франс ван Баален, президент на Либералния интернационал от трибуната на конференцията на ДПС. Ние стоим зад вас, тази политическа партия е стабилната политическа сила, която гарантира правата и свободите в България. Ние ще се борим съвместно с вас за тази свобода и ще се борим с насилието, каза Баален.

Нападението срещу лидера на ДПС Ахмед Доган е изключително тежък, неприятен инцидент, който по същество е терористичен акт, втори в най-новата ни история след убийството на Андрей Луканов. Това каза депутатът от Коалиция за България Румен Петков.

Това е сцена, която поставя България в много тежък план пред собствените си граждани и зад граница. Нападението срещу лидера на ДПС Ахмед Доган е изключително тежък инцидент, с тежки последици и за България, и за българския политически живот, смятат и от БСП. Националният съвет на партията смята, че случилото се е покушение срещу демокрацията в България. В разпространената позиция БСП и ПГ на Коалиция за България изразяват силната си тревога от процесите в обществото и от възможната дестабилизация на страната.

Според лидерите на ПП"Атака" и РЗС, днешният инцидент е инсцениран, с оглед извличане на дивиденти за ДПС, за стягане на редиците в партията.

Показността на публичното нападение срещу Ахмед Доган е съзнателно търсен ефект, смята президентът до 2012 година Георги Първанов. Според него коментарите, че нападението е инсценирано звучат нелепо, предаде Дарик радио.
Президентът уточни, че е дошъл в НДК, за да изрази своята гражданска позиция, като досегашен държавен глава. Целта на покушението е може би да нагнети етническото напрежение и да доведе до етнически спекулации, посочи той.

БСП призовава компетентните държавни органи и служби да предоставят възможно най-бързо цялата информация за случилото се. От там определят случая като "покушение срещу националната сигурност на страната" и в тази връзка очакват бърза реакция на президента Росен Плевнелиев като ръководител на КСНС. По-късно, от съобщение от прессекретариата на държавния глава, съобщиха, че днешният инцидент ще бъде разгледан като извънредна точка от Консултативния съвет по национална сигурност.

От СДС също осъдиха в декларация нападението срещу Ахмед Доган.
"СДС осъжда всеки опит за посегателство върху живота и личността на всеки един човек. Насилието, с каквито и да било мотиви и под каквато и да било форма, не е приемливо, не е допустимо и не е оправдано", се посочва в декларацията. В нея СДС изразява безпокойството си, че подобен акт може да бъде използван за ескалиране на етническо, социално и политическо напрежение.

Касим Дал е ужасен от нападението над Ахмед Доган, заяви самият той пред Дарик. „Ужасен съм. Така не трябва да се решават проблемите”, лаконичен беше той и отказа повече коментари.

Това, което се случи на Осмата национална конференция на ДПС, е шокиращо. Това каза Меглена Кунева, председател на Движение България на гражданите по повод нападението срещу лидера на ДПС Ахмед Доган по време на националната конференция на партията в НДК, съобщи БГНЕС.

Няма нормалност в държавата по никакъв повод. Няма нормалност и в политиката. Няма кой да сложи ред и няма кой да поеме отговорност. А случващото се на всеки един от нас засяга всеки един от нас, каза още Кунева.

По обяд бе направен опит за покушение над лидера на ДПС Ахмед Доган.Той не е пострадал, прегледан е в Правителствена болница, здравето му е добро. Конференцията на ДПС е прекъсната след опита за атентат, а делегатите бяха помолени да напуснат сградата. На мястото е и министърът на вътрешните работи Цветан Цветанов.

Нападението срещу Доган в снимки

Анкета: Каква е била целта на покушението срещу Доган?