Това заяви днес министърът на отбраната Майкъл Фалън, цитиран от Ройтерс и БТА.

"Полицията разследва този човек, неговите съучастници, откъде е дошъл. Спешно се проверява дали в това са били замесени други хора. Работната версия на полицията е, че то е свързано с ислямски тероризъм", каза Фалън за радио Би Би Си. 

Нападателят е идентифициран и е бил известен на британските служби за сигурност, заяви пожелал анонимност британски служител по сигурността, цитиран от Асошиейтед прес. Той отказа да разкрие името на мъжа и да даде подробности за неговата самоличност, националност или родно място.

По последни данни жертвите на нападението са общо трима, а около 40 са ранени. 29 души са приети в болница, седем от тях са в критично състояние.

Командващият звеното за борба с тероризма към Скотланд ярд Марк Роули уточни, че трите жертви са намушканият 48-годишен полицай Кийт Палмър и двама цивилни - жена на възраст между 40 и 50 години и мъж на възраст между 50 и 60 години.

Загиналата жена е 43-годишната испанка Айша Фраде, която е имала и испанско, и британско гражданство, пишат британските вестници "Индипендънт" и "Гардиън", позовавайки се и на испански медии.

Фраде работела като учителка по испански в намиращ се недалеч от мястото на атака колеж и отивала да вземе от училище двете си дъщери - на 8 и 11 години, когато била пометена от колата на нападателя на Уистминстърския мост. Според дипломатически източник в Испания майката на жената е испанка, съобщи Франс прес.

Снощи британската полиция съобщи за петима загинали, един от които е самият нападател, който бе застрелян от въоръжени полицаи.

Мостът "Уестминстър", по който нападателят прегази хора с автомобила си, все още е отцепен от полицията. Разположената наблизо метростанция е недостъпна, защото е зад кордона.

Британският парламент вече поднови работа. Снощи премиерът Тереза Мей заяви, че това е признак, че нападението няма да разруши британската демокрация или нормалния живот в столицата.

Румънска туристка извадена от Темза

Жената, извадена жива от река Темза след вчерашния атентат в Лондон, е румънска туристка, която празнувала рождения ден на приятеля си, съобщиха румънските власти, цитирани от Асошиейтед прес.

Говорителят на външното министерство каза, че жената е паднала в Темза, без да уточнява дали е скочила или е била блъсната там от автомобила.

Посланикът на Румъния във Великобритания Дан Михалаке съобщи, че състоянието на туристката е критично, съобщи агенция Медиафакс.

"Към момента състоянието й е критично. Тази нощ й беше извършена мозъчна операция. След тази операция беше преместена в друга болница, за да се направи изследване на белите дробове, защото има проблем с функционирането им", каза посланик Михалаке.

Медиафакс уточнява, че ранените са двойка мъж и жена на 31 и 32 години, които били на почивка в Лондон по случай рождения ден на мъжа. Приятелят на румънката в критично състояние е с фрактура на стъпалото, но е извън всякаква опасност.