Смятаме за нужно дружествата да се запознаят с новите доказателства и ако трябва да предоставят насрещни доказателства, каза председателят на ДКЕВР Боян Боев по време на открито обсъждане на процедурата за отнемане на лицензите на трите ЕРП-та.

Ръководствата на трите дружества бяха изслушани в ДКЕВР. Те за пореден път поискаха прекратяване на процедурите срещу тях.

В заседанието участваха посланиците на Испания, Австрия, Чехия. Франция, Германия и Италия изпратиха търговските си аташета в България.

Дружеството ЧЕЗ е предложило на НЕК споразумение за уреждане на спорните въпроси, съобщиха от пресцентъра на ДКЕВР. Предложението предвижда намиране на диалогично и компромисно решение, по думите на представител на ЧЕЗ.

НЕК потвърди, че се водят преговори.

Кремена Стоянова от ЧЕЗ заяви по време на обсъждането, че са платени близо 35 млн. лева дължими суми на НЕК, за което имало фактура. А в същото време от НЕК казвали, че към тях не са постъпили никакви плащания, което било и една от причините за стартиране на процедурата по отнемане на лиценза.

Между ЧЕЗ и НЕК съществуват търговски отношения, които са взаимосвързани, добави Стоянова и цитира сумите, които пък НЕК дължи на ЧЕЗ Електро. За януари 2014 г .те са 14 114 908 лв. по фактура за изкупена енергия от ВЕИ, отделно 24 561 164 лв. са дължими за закупена енергия от ВЕИ за периода 5 юли 2013 г. - 31 юли 2013 г. като тази сума е потвърдена и в данъчен документ при извършена ревизия на НАП, каза Стоянова.

Още 36 463 221 лв. пък подлежат на връщане от НЕК въз основа на отпадане на спорната методика (която допускаше прихващания), добави тя.
Насрещните вземания от страна на НЕК са в размер на 75 386 816 лв.

"Конкретният дефицит (в НЕК), за който сме упреквани, е в резултат на дългосрочната държавна политика за насърчаване на зелената енергия", заяви представителят на ЕВН Йорк Золфелнер.
Той предупреди, че откритата процедура може да предизвика непредвидими последици с оглед на неясната законова рамка.

Екатерина Истаткова, изпълнителен директор на НЕК, каза, че жалбата на НЕК, изпратена на ДКЕВР, е заради задържане на дължими суми от страна на трите ЕРП.

Претенциите на дружествата са неоснователни, тъй като компенсирането на вземания за изкупената зелена енергия е уредено в специални текстове на Закона за енергетиката, добави тя.

АНКЕТА: Одобрявате ли отнемане лицензите на ЕРП-тата?