НЕК извади нови доказателства за ЕРП-тата (обновена)

Съдбата на ЕРП-тата ще се реши на 28 април. От НЕК са представили нови обстоятелства във връзка със задълженията на ЕРП-тата. ЧЕЗ предложи на НЕК споразумение.

Обратно в новината

Коментари - НЕК извади нови доказателства за ЕРП-тата (обновена) | Днес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Хубаво е НЕК да представи доказателствата в съда! НЕК АД си е най-обикновена фирма по смисъла на ТЗ. Не бива министър Стойнев да влиза в ролята на трибунал...

Основните цели на правителството -индустриализация,инвестиции , работни места и растеж на БВП, минават през възможно най ниска цена на тока за бизнеса. В преобладаващия брой работещи фирми това е втория по големина разход,след разходите за труд.Дано управляващите проявят твърдост в спора с ЕРП и ВЕИ.Първите не спазват Закона за счетоводството ,където ясно е казано как може да се прихващат вземания,а вторите изкривяват сериозно пазарните принципи.Защо на останалите предприемачи, никой не им осигурява дългосрочно изкупуване на продукцията по твърди цени.Защо от едни ТЕЦ ,енергията е по скъпа от други.Дори с риск от съдебни дела и вероятни обезщетения ДКВР трябва да осигури ниска цена на тока за бизнеса.Така нашите фирми ,ще са конкурентоспособни и ще се привлекат инвестиции .Ще се запазят и открият нмови работни места.

Искам да избирам кой да ми прекара ток до дома и на кой да плащам.Тогава да видиш как падат цените в борбата за клиенти. Плащам отчитаната ми електроенергия в моя трафопост като за краен клиент. Няма държава и се очертава още дълго да няма без истински водач на стадото.

Кой сключи и с кого договори за ВЕИ на които се плащат милиони само от ЧЕЗ. Ето за това трябват протести.

ДКЕВР заслужава поздравления за действията си.

Браво, най-после държавата си влезе в ролята.

Ще намери НЕК доказателства, как няма да намери като тези ЕРП-та са ни крали досега.

Ако правителството успее да изгони тези монополи, само ще спечели.

Държавността се завръща- това се вижда днес.

време е да национализиране ЕРП. Това е просто и логично. Въобще, за какво са ни чуждоземски лапачи, след като и инвестиционната си програма не изпълниха.

Той предупреди, че откритата процедура може да предизвика непредвидими последици с оглед на неясната законова рамка. Няма как със Закона за енергетиката да отмениш Закона за задълженията и договорите.Ако НЕК имат претенции за това си има съд.

Прокопиев, дружката на плевнята, нанесе твърде много злини на държавата ни и на други олигарси. Дали ще посрещне нова година тук, жив и здрав?

БСП източва парите от сметките ни за ток чрез повишени приходи за частните ВЕИ комапнии на приближените комунисти. Това е истината, само някой да изнесе статитиката, ще види целият народ кой цоца парите му. Не са монополитите, а политическите мошеници от БСП. Днес идва видов ден и типично за БСП размътват водата, за да не се види кой какво взема от народа. ЕРП-тата са на път да свялат БСП от власт, както БСП го организираха, но просташки, понеже друго не могат.

Та относно твърденията. През 2012-та Дянков нарежда НЕК да изплаща "зеления" ток на цена 10% от стойността. В замяна на това чрез ДКВР се позволява на ЕРПтата да калкулират тази цена в тока. Така тя е заплащана не от НЕК, а от обикновения краен потребител. Сега, когато цената на тока е такава, че тоя номер не става, ЕРПтата се сещат, че "имат да взимат" още 90% (които на практика са взели от потребителите). Виновни са Дянков, Семерджиев, които са били в престъпен сговор с ЕРПтата за ограбване на потребителите. Формално обаче съгласно закона, ЕРПтата имат да взимат около 1,5 милиарда.

Балона с отнемането на лицензите трябва да издеяни някак до изборите. После и да се спука - много важно (битят, бит ... ) Така че, да не се занимаваме с глупости - вдигайте цената на тока с 25% и да си върви кервана.

Какви нови доказателства ма, Истаткова?!? Ти не знаеш от къде се пали лампата! Не знаеш и не можа и да отговориш колко е дълга на ръководеното от теб НЕК!!! Такива са и всички последни шефове на НЕК и ДКЕВР! Сменят ги като носни кърпи! Доказателства се дават в съда - дайте ги там, ама ви е ясно какъв ще е резултата! Жалко за простия народ - ще плащат и внуците ни заради такива държавни лапачи и некадърници!!! И за какво - в името на европейското спасение на г-н Станишев и сие!!! А после - после жална ни майка!

Президентът Росен Плевнелиев все още мълчи и не отговаря по същество на въпросите около тайната му среща с втория човек на EVN във Виена. От централата на EVN във Виена вече две седмици се носи пълна мъгла. Мълчанието идва на фона на скандалните разкрития , че само през 2010 година ЕРП-та са изнесли над 3 млрд. лева от България. Връзката между EVN, Плевнелиев и кръга "Капитал" на скандалния енергиен олигарх и семеен приятел на президента Иво Прокопиев далеч не е от вчера . Свързането с Прокопиев дружество "Булброкърс" беше посредникът, който реализира в края на 2012 г. приватизационната сделка за миноритарния дял от 33 % на държавата на трите ЕРП-та. Хазната получи от продажбата малко над 94 млн. лева като 99% от акциите бяха изкупени от EVN. Според шефа на комисията за финансов надзор Стоян Мавродиев държавата е загубила около 88 млн. лева. Въпросът е в чии ръце е отишла тази комисионна.

ХАХАХА ВСЕ ЕДНО МАНОЛОВА ГО Е ПИСАЛА Я КАЖИ ХРАБРОЛИЗ, КОЛКО ТИ ПЛАЩАТ ЗА ШПАКЛИТЕ , А?

Кремиковци ли не фалираха, мините ли не фалираха, Балкан авиокомпанията ли не фалираха, нека ли не фалираха, БДЖ-то ли не фалираха! Топлофикациите ли не фалираха!!! и трите ЕРП-та ги купиха с огромни дългове- и те бяха фалирани! Да ва и в овчите тикви- нищо не вдявате. ЛОШ МАТЕРИАЛ- вярно е!

Никаква национализация! Тва крадливо българско племе види ли власт и се ояжда и окрадва! Цялата държава е на червено! Ако от мен зависеше управлението на цялата държава давам да се приватизира- От Австрия, Германия, Чехия- че и от Румъния дори- и те са по- добре от нас!

ВЕИ да излязат на пазара, пазарна икономика е. Който иска да им купува енергията, може пък ЕС нали имат директиви. Тогава ще излезе истината на яве. При тази псевдо пазарна икономика у нас, защо не разрешават БГ фирми да се намешат на пазара като ЕРП или пак няма други кандидати.

Обаче "неясната законова рамка" беше удобна, когато се пазаруваха ЕРП-тата, нали?!

И още нещо към въпроса на Митко .ЗЕЛЕНАТА ЕНЕРГИЯ И ДРУГИТЕ НАДБАВКИ В фактурите ще изчезнат ли като се национализират ЕРП тата или от тях не могат да крадат господа управляващите както от НЕК. Пък нали тези централи и ВЕИ са все техни или на техни деца / Бисеров 5 бр/ така ,че те ни крадат,а Господа комунистите мислят ,че сме толкова прости да не разберем истината ,а тя е че те правят всичко предизборно и като им видиш лектората всичко е много ясно.

Не знам дали ще изчезнат графите за зелена енергия. Но ще изчезнат експлоататори, които за стотинки купуват нещо готово, експлоатират, докато не инвестират нищо. И само искат вдигане на цената. Позната схема от Африка.

Да, и като изчезнат "ескплоататорите", дали ще ти намалее цената на тока. Напротив, ще се увеличи, щото държавното е разграден двор. За цената, справка - Албания. Давайте да действаме като в Албания - ще прокопсаме. Е*и и нещастниците сте.

За последната година и кусур парите, дето вземат ЕРП за услугите си са намалели драстично. При последното намаление на тока на ЕРП и намалиха дела в цената, но ги задължиха да плащат повече на НЕК...

Мили .ми български електроупотреботели,разлайват Ви само със зелената енергия , а тя е само 8( осем) процента от цялото електропроизводство в Б-я . Нищо ,ама нищо не казват за хамериканските тецове " Марица исток" ,цени ,договори и т.н !!!!

Тя може да е осем-десет процента, ама цената и като за останалите 90%. Същото важи и за Мариците - завишена цена.

Кой допусна посланиците и търговските аташета? Това е безобразие! Ние сме самостоятелна държава и тези нямат работа тук!

Напротив, точно това им е работата! И те си я вършат за разлика от нашите посланици...

Няма нищо вярно в казаното. Посланиците нямат никакви правомощия освен ако не бъдат поканени!

"В заседанието участваха посланиците на Испания, Австрия, Чехия. Франция, Германия и Италия изпратиха търговските си аташета в България." - Само по себе си това изречение казва всичко по темата.

1. Трябва да се проведе разследване на директивата на ЕС за налагане на соларните инсталации - без никаква ефективност, те имаха за цел единствено да закопаят лабилните икономики на Източноевропейските държави. Сега тези проблеми са именно заради тази на пръв поглед - недомислица, но всъщност коварен ход. Преждевременността на ВЕИ беше отчетена вече и от развитите Евро-държави. Затова трябва да се инициира международен съд за виновниците ! 2. Да се разследват издъно т.н. консултантски договори, с които се само-източват ЕРП-тата и да се санкционират и национализират ! 3. Признаваните разходи на ЕРП-тата за свръх-високи заплати и консултанти, луксозни коли и ненужни услуги да се извадят от необлагаемата база ! (Ако те не знаят, и трябва друг да ги консултира как се отчитат електромери или пренася елток, за какво са се хванали на хорото ?) 4. При подготовка на преговорите да се елиминира достъпа до информация на съмнителни лица, независимо от ранга и длъжността им! Не може държавен служител да си урежда тайни срещи с ЕРП-тата и да не може да скалъпи дори едно смислено обяснение за това какво е говорил и какви ангажименти е поел ! Не е ли така ?

Имам един въшрос: Ще падне ли цената на тока драстично след като разкарат ЕРП тата? Отговора е много важен

Ще падне! За едни и същи пари ще получаваш драстично по-малко киловати...

За разлика от теб аз помня как стана тази продажба на ЕРП-тата. В първите месеци новите собственици дори не знаеха как да оправят авариите. Стана очевидно как не са подготвени да стопанисват новото си имущество и как то им бе дадено наготово, без те дори да са запознати с това!

И до сега не мога да разбера защо трябва да плащам за преминаването по жиците, за достъп до жиците (мрежи), нали всичко е строено с нашите средства.

За поддръжка и модернизация на мрежите най-вероятно. Зимата когато има буря и се скъса някоя жица трябва да се плати на хора да оправят проблема и т.н.

И аз не мога да схвана защо трябва да правя нещо за да имам пари. Нали и монетния двор(печатницата на БНБ също) са строени с нашите средства. Ами да, и тия наглеци ме карат да си плащам и винетка и о! ужас, дори данъци... Друго беше при социализЪма, тогава не се плащше за нищо... Ама кофти, оная гадина Рейгън ни представи сметката...

И печатницата и парите са наши. За твое сведение!

Хора, не ви казват достатъчно че само 8% от цената е заради тях, осъзнайте го. Просто искат и техния дял наште некадърнизи които съсипаха всичко зашото освен да лапат за друго не стават

чувате ли ЕС как ни клати тихо-демократично: -ерп-та -мобилни оператури -софийска вода -лихви на банки -хранитлни вериги -вериги бензиностанции -марица 2 -златодобив ..............за това ни приеха без даже да ни питат...хвърлят ни по някоя троха за асфалт на стар път и това е

ще ни клатят като сме дашни. ПРЕСТАНЕТЕ ДА ОБВИНЯВАТЕ ТОЗИ ИЛИ ОНЗИ, ВИНОВНИТЕ СМЕ НИЕ. РАЗРЕШИХМЕ, А СЕГА МЪРМОРИМЕ И ПАК НИЩО НЕ ПРАВИМ.

като си влезнала или по скоро натикали в БЪРДАК ще те клатят....никой не те пита искаш ли?...отпред отзад ?....такива са нашите европейски партньори първо ти го вкарват до гърлото после питат може ли

Вие, които сте разрешили, кога ви питаха? Щото нас не ни питаха. Помня, че след една нова година, в новините излезе инфо, че едни хора се наливат с шампанско по случай напъхването в ЕС. А, населението онемяха от потрес, градът утихна като след бедствие.

Не знам ЕРП-та колко са подобрили услугата, защото енерго-про миналата седмица 3-и ми спира тока, но истината е, че дъртите комунистически разбойници под лозунга-"Всичко за хората, всичко в името на хората" искат да им прилапат далаверата!

Аз не искам никаква зелена енергия. Защо ме карат да я купувам скъпо-прексъпо. И въобще не знам, да не би случайно само се пише, че зелена енергия, а никаква такава въобще я няма. Докога ще ни мамят и ще източват средства?

Докато има дупетати, собственици (или акционери) на такива централи. И докато гласуваме за тях. Достатъчно информация има във фирмения регистър - ако поразровите там, ще ги видите собствениците - от БСП, Герб и ДПС. Хайде гласувайте пак за тях и след това се оплаквайте от скъп ток...

ЕРП-тата и НЕК са български фирми! Те са регистрирани в България, по нашето законодателство. Просто собствениците им са различни. В случая с НЕК това е държавата. Същата държава, дето по конституция трябва да осигури равнопоставеност на всички фирми... Е, аз питам защо ЕРП трябва да плати на НЕК веднага, а да си вземе мангизите когато държавата (ДКЕВР) реши, т.е. никога?

Състоянието на енергетиката е резултат на дългогодишната антибългарска политика на руското лоби в политиката на България, което се стреми по всякакъв начин да налага руските интереси-АЕЦ Белене, против шистовия газ и против ЕС. Е, резултата е налице.

Да? Аз обаче виждам обратното. Може да забележиш, че "зелените централи" и ТЕЦ Гълъбово, които основно ни бъркат в джоба, не са руски и не ползват руски суровини. Така че коментарът ти е не съвсем смислен.

от толкова много нови срокове се обърках, та това 28.4 тази година ли е???? този век ли е изобщо??? или на някои хора им е трудно да съберат едни суми, за да ги дадът на едни други хора, които незнаят точно колко и как го искат. Аз мога да им го препоръчам без ВАЗЕЛИН!!!!!

че ЕРП-тата са пиявици и наглеци е ясно,но в задачката се пита колко са пиявиците от българска страна,кои са производителите на зелена енергия и как са сключени неизгодните договори между държавата и тях.Защо приматите наричащи себе си депутати пазят гробно мълчание по въпроса -защото завеждането на дела предварително обречени на неуспех са прах в очите на хората,чист цинизъм и евтин предизборен популизъм.ЕРП-етата крадат-добре,но два пъти повече крадат българските пиявици окупирали енергетиката

Вън ЕРП- тата от България .

За някакъв Орбан и неговата политика в Унгария чували ли сте? Личи си, че не сте. Ами гледайте тогава телевизията на истината- Казва се Алфа. Тя ще ви разкаже от първо лице, какво ги прави Орбан разни ерепета, международни монополи и тем подобни октоподи. Който не служи на народа го издухва по бързата процедура. Ние в България си имаме свой Орбан. Казват му Волен Сидеров. Враговете му го изкарват луд. Ами точно такъв като него ще реши тия проблеми, без много, много да му мисли. Всички вече се опитваха. И леви, и десни, и средни. Даже се повтаряха. Хайде да намерим най после смелоста, да му се доверим. Нищо няма да загубим. Поради простата причина, че по зле от това няма как да станем. ЛОНГ ЛАЙФ НА ВОЛЕН И АТАКА.

Само дето Орбан не се продавал на червенотурска сган, както Воленчо. Колкото и да тролите за него - Волен не е луд - просто се продава за пари. ПРЕДАТЕЛ предрешен като националист.

Ако е само той - с мед да го намажеш! А и никога не е бил на власт, ако сте обърнали внимание. Но защо не споменаваш тези, които действително загробиха енергетиката ни - Костов, Станишев, Кобура, Борисов - те какво, да не са света вода ненапита?

Браво ! Успех в борбата с ЕРП-тата ! Сега е момента да им се вземе лиценза ! Правителството има подкрепата на интелигентната част на обществото, която осъзнава, че тези ЕРП-та ни крадат безобразно ! Време е България да се отърве от тези паразити !

Точно интелигентните хора разбират, че "борбата" с ЕРП-тата е хвърляне на прах в очите на хората. Че са келеши ЕРП-тата - келеши са. Проблемът с тях е лесно разрешим, като се създаде реална конкуренция на пазара. Обаче основният проблем е в НЕК и далаверите там. Политиците категорично няма да кажат истината, защото ВСИЧКИ цоцат от НЕК - кой зелена енергия, кои комисионни, кой краде от ВЕЦовете. Всички са в кюпа - и червени и сини, и жълти, и т.н. Затова ни сочат с пръст ЕРПтата, за да не се обръща внимание на огромните далавери в НЕК. Но интелигентните хора го разбират това, жалко е, че в България са малцинство.

Трябва да се отнемат!

ЕРП-тата не са за хвелене, ама като ги одържавят да видите какъв хаос ще настане. Разграден двор като всяко държавно предприятие. И режим на тока, както беше едно време.

... те гони пък тебе. Спирания на тока има и сега. Да ти цитирам ли в някои села какво е положението. Чуждите ЕРП са едни грабители, които идват да лапат пари при наготово изградена инфраструктура.

Тази инфраструктура да не е вечна? Нали я поддържат от тогава насам. Освен това са си платили за нея, не им е подарена. А неприватизираните НЕК, Топлофикация, пощите как са? Да процъфтяват случайно? Ако държавата намери милиарди за да си плати дяволъка и приватизира ЕРП-тата до няколко години ще ги декапитализира напълно.

Няма разлика между частен монопол и държавен монопол. Даже второто е по-лошо, защото става страшно с краденето. ТРЯБВА ДА СЕ РАЗБИЕ МОНОПОЛА ПРИ ЕЛЕКТРОРАЗПРЕДЕЛЕНИЕТО, а не да си говорим глупости.

Тоя Еленко на задния план е тъп колкото цялата комисия.

Личи си, челото му е 2 пръста...

Тези колонизатори завзели преносната мрежа, строена със труд на сегашните пенсионери, нашите баби и дядовци, които сега живет под прага на бедността!!!! по колко милиарда източват от България всяка година? Докога ще търпим това?

Не преносната, а разпределителната. И не са я завладели , а са си я купили...

Някой да ни пита дали сме съгласни да се приватизират ЕРП-тата! Който ги продаде да влиза в затвора. Определено ми писна всеки дошъл в България да нарушава закона както му е кеф.

Чехия. Франция, Германия и Италия изпратиха търговските си аташета в България. Е това ако не е Евро натиск здраве му кажи. Какво нали не ги интересува вътрешните работи? Я ВСИЧКИ - ДОЛУ РЪЦЕТЕ ОТ БГ.

а матушката ни прати сергеичото и овчарчето, да ни заробят с 20 милярда поне!

Трябва да изгоним тази сган от БГ. Трябва също да потърсим сметка на политците продали страната и народа си.

Какво предлагаш? Да върнем социализма? Или искаш да станеш шеф на енергетиката?

Тъй като войната Русия-Украйна се задълбочава, с това се задълбочава и опасността за България: 1. Спиране на газовите доставки 2. Невъзможност за доставка на гориво за АЕЦ 2015-та година ЗАЩО НИКОЙ ОТ УПРАВЛЯВАЩИТЕ СЛЕД 1989-ТА ГОДИНА НЕ НАПРАВИ НИЩО ЗА НАЦИОНАЛНАТА СИГУРНОСТ НА БЪЛГАРИЯ! Всички го караха по течението. Къде са алтернативите на руските доставки? Само прехвърляме едни задължения от ляв в десен джоб! Енергетиката ще избухне първа

Питай ги сиганите малоумни,дето ЕС ги ограбва,що си траят за Лукойл?Руският посланик ли им плаща,що ли?Купиха комбината без пари,съкратиха хиляди(безогледно),тровят и си определят цените както им падне...Да ги гоним,а?

Какво правят тези посланицина срещата? Кой ги допуска? Кави са те? Да си стоят в посолствата, а не да лобират в ограбването на народа!!!

Какво лобиране, те отдааавна лобитаха и откраднаха инфраструктурата изградена от родителите ни за милиарди, с помощта на бсп,НеДСВ и ГерП разбура се.. Енергията на запад е винаги в собтвени ръце, а не на чужденци, БАЛЪЦИ СТЕЕЕЕ, които сте останали в БГ , БАЛЪЦИ !!!

Такива са западняците ,защото мислят за хората си,мислят как да има за тях и за хората по-добър стандарт на живот.А нашите мислят единствено за себе си и не мислят какъв договор подписват важното е тяхната гуша да е пълна.Не се заблуждавайте ,че ще се постигне нещо.Една голяма сума на правилното лице и всичко ще е ОК.

Албанците изгониха ЧЕЗ и им отнеха лиценза.Да видим сега нашите политици дали имат топки или друг орган в гащите.

Хич и не чакай. Нашите "политици" са европейци - т.е. от третия пол - така че не търси топки.

Или си тъп, или си трол. Или и двете. Никой не са изгонили албанците. Отнемане на лиценз не е гонене. Прави разликата. В Албания токът е 15% по-скъп от преди "отнемането" на лиценза, щото е ХАОС. ХАОС!!! КОето ще стане и тук, щото червените гниди искат да продължат да крадат от НЕК.