Идеята е на водача на партия "Републиканска левица на Каталуния" и бивш каталунски вицепремиер Ориол Жункерас. Той обяви, че при създалите се обстоятелства трябва да се обмисли възможността Каталуния да има едновременно двама лидери: единият - фактически, а другият - със символични функции, предаде ТАСС, цитирани от БТА.

Въпросът е може ли каталунският парламент да назначи за регионален лидер избран депутат, каза Жункерас в интервю, публикувано в изданието "Диарио16".

На 30 януари каталунският парламент трябваше да заседава, за да обсъди кандидатурата на избягалия в Белгия Карлес Пучдемон за регионален лидер. В последния момент председателят на парламента Роже Торен отложи дебатите, тъй като испанският Конституционен съд постанови, че сваленият премиер не може да управлява областта дистанционно.

Съдът настоява политикът да се яви лично в каталунския парламент с предварително разрешение от Върховния съд, който води делото му. На територията на Испания обаче срещу него продължава да действа заповед за арест.

В едно от последните си изявления бившият каталунски премиер Карлес Пучдемон изглежда, че е признал поражение в борбата за независимостта на областта от Испания.Той обяви, че премиерът на Испания Мариано Рахой е триумфирал.