За последно аптеката на колела е била в село Цар Петрово, което е на около 30 км от Видин. Лекарствата се продават през направено гише в задната част на микробуса, което е абсолютно забранено от Закона за лекарствените продукти в хуманната медицина, според който медикаменти се продават само в аптеки и дрогерии.

Хората в региона обаче защитават търговците в буса.

„В това село живеят хора на възраст над 65 години хора, които няма откъде да си купат лекарства, аптеки няма”, казва Генади Стойчев от Цар Петрово.
Съселянката му Цецка Стоянова пък казва, че не се притеснява да купува медикаменти от микробуса.
„Нищо вече не ни притеснява, защото нямаме пари. Знаете ли какво е да се живее с 240 лева и мъжът ми е с удар?”, пита жената.

Кметският наместник Валентин Вътов също защитава мобилната аптека.
„Хората са притиснати от мизерия, и ако и това се окаже, че е незаконно и бъде спряно, са обречени на гибел”, категоричен бе той.

В село Дружба също очакват мобилната аптека с нетърпение. В село Тополовец пък практиката да се продават лекарства от автомобил е от миналото лято.

Инспекторите от Регионалната здравна дирекция във Видин обаче са съставили две наказателни постановления за търговците на лекарства на колела за общо 4000 лв. Предстои нова санкция.

При тези продажби, които се извършват с автомобили, контрол не е възможен да се осъществи. Ние не можем да гарантираме, че лекарствата, които се продават, отговарят като качество, като ефективност и безопасност на стандартите в тази област. По този начин няма контрол, така че те не могат да са сигурни какво купуват от този микробус”, коментира директорът на РЗИ-Видин Гергана Джамбова.
 
Хората обаче са категорични, че щом държавата не им осигурява адекватни условия за живот, няма право да забранява. Цели общини във Видинско са без аптека. Кметове и жители готвят подписки до премиера и омбудсмана и заплашват с гражданско неподчинение, ако се спре автомобилът с лекарствата.