Иззети са 51 675 лева, компютър, документи на специализирани медико-диагностични лаборатории в Ловеч, София, Многопрофилната болница за активно лечение по кардиология във Варна, както и запечатани пликове с банкноти от 50 лева в тях, съобщи полицията, цитирана БТА.

Директорът на РЗОК Георги Бенев не е открит за коментар, изпълнителният директор на Многопрофилната болница за активно лечение в Ловеч Тихомир Бенев също не даде отговор за случилото се в касата.
По случая е образувано досъдебно производство срещу неизвестен извършител за документна измама.

Предстоят разпити на свидетели и експертизи на документите от касата, уточниха от окръжната прокуратура.

Проверявана е и РЗОК в Разград, пише в "Труд". От неделя в града вървят няколко версии за това каква точно е била схемата за източване на касата. Основната е, че пациенти от Разград, които нямат никакви оплаквания, са возени с микробуси през лятото в Ловеч. Там джипитата са им поставяли фалшиви диагнози.

Докторите са получавали по 150 лв., ако насочат хората към частната клиника по кардиология в града. Толкова е била и тарифата на сърдечните лекари, които препоръчвали операция. След това пациентите се извозвали до частни клиники в Ловеч, Велико Търново и Варна, отново с микробуси.
Хората, участвали в схемата, са набирани предимно от лични лекари с много пациенти, както и от доктори с пациенти от етническите малцинства.

Лекари от Разград обясниха, че са изпращани хора без никакви показатели за операция. Затова вместо близо 20% от пациентите, което е в реда на нормалното, в някои райони близо 80% от хората са препращани за интервенция.
Докторите поискаха да се разследват злоупотреби със здравната каса, тъй като една такава операция струва на бюджета между 2000 и 5000 лв. Джипитата, които са предписвали коронарографии на цели семейства, пък са получавали между 7 и 8% от клиничната пътека.