По искане на Реформаторския блок, депутатите гласуваха на второ четене тези текстове алинея по алинея, съобщи БТА.

ВСС осъществява правомощията си чрез пленум, съдийска и прокурорска колегия. Пленумът се състои от всички членове на Съвета, записаха депутатите. Той ще бъде председателстван от министъра на правосъдието.

По предложение на АБВ, подкрепено от ресорната парламентарна комисия, беше променено договореното през юли съотношение на квотите в двете колегии.

Съдийската колегия на Висшия съдебен съвет ще се състои от 14 членове и включва председателите на Върховния касационен съд и на Върховния административен съд, шестима членове, избрани пряко от съдиите, и шестима членове, избрани от Народното събрание.

Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет ще се състои от 11 членове и ще включва главния прокурор, четирима членове, избрани пряко от прокурорите, един член, избран пряко от следователите, и петима членове, избрани от Народното събрание.

Отхвърлено беше предложението на Петър Славов от Реформаторски блок съдийската колегия да бъде намалена от 14 на 13 души, като петима да бъдат избирани от Народното събрание, а прокурорската да се увеличи от 11 на 12 члена, като шестима да са избирани от парламента.

Зам.-председателят на ПГ на АБВ Кирил Цочев обясни, че са направили предложението за преразпределение на квотите, защото чрез него се постига в най-голяма степен балансът между властите.

"Предложенията гарантират и за съдийската, и за прокурорската общност, че няма да бъдат блокирани от парламентарната квота", посочи той.

Преди гласуването министърът на правосъдието Христо Иванов призова да се подкрепи такова разпределение на квотите във ВСС, каквото е разписано в компромисния проект за промени в Конституцията от лятото (гласуван със 180 гласа).

"Съдиите трябва да имат свои представители и тези представители трябва да са мнозинство. Не е въпросът кой каква професия е упражнявал, колко време и т.н. Въпросът е кой кого представлява", посочи той.

По думите му двамата председатели на върховните съдилища не може да се причислят към съдиите, избрани от съдиите, защото те не са избрани от съдии и защото много често те не идват от съдийската кариера.

"Трябва да е ясно, че фигурата на главния прокурор е изключително овластена", каза министърът.

Съпредседателят на ПГ на Реформаторския блок Радан Кънев отбеляза, че дали юлският компромис ще бъде спазен ще предопредели дали може да се гради доверие между власт и опозиция и степента на доверие в рамките на управляващото мнозинство.

"Искрено се развеселявам от вашата изповед за отношенията ви в управляващото мнозинство по този конституционен проект 2, един закъса някъде в деловодството", репликира го председателят на ПГ на "БСП лява България" Михаил Миков.

Той посочи, че реформаторите са гласували заедно с ДПС и по кредитите, и по възрастта за пенсиониране, само че за пред публиката си обясняват колко им е тежко на душата.

"Гласувайте си заедно и спрете вече с тези маймунджулуци", заключи Миков.

Председателят на ПГ на ДПС Лютви Местан отбеляза, че единственият аргумент, с който ДПС ще подкрепи конституционните промени, е загрижеността за публичния интерес.

"Не обвързваме резултата от това глаусване нито със съдбата на упралението, нито дали ще има ремонт на кабинета, не е наша работа, нямаме амбиции към централната власт в рамките на 43-то НС", посочи Местан.

След гласуването на текстовете от тези промени в Конституцията, министърът на правосъдието Христо Иванов заяви от парламентарната трибуна, че подава оставка., а Радан Кънев обяви, че минава в опозиция.

АНКЕТА: Очаквате ли развод между ГЕРБ и РБ?