Това каза кметът на Столична община Йорданка Фандъкова пред bTV, цитирани уточни, че решението с бездомните кучета е комплексно и преминава през няколко мерки. Фандъкова беше категорична, че агресивните кучета следва да бъдат приспивани така, както е практиката навсякъде. По думите й пък останалите ще бъдат прибрани в новопостроени приюти, които няма да са луксозни и ще бъдат построени с малко средства.
Вчера пред Нова телевизия Фандъкова обяви, че австрийска екоорганизация е поискала кучетата убили проф. Ботьо Тачков. Професорът бе разкъсан от глутница кучета в кв. Малинова Долина.

Кметът на София изтъкна, че контролът върху домашните кучета е изключително важен, защото „това ще създаде след това устойчивост при контрола”. Фандъкова отбеляза още, че подкрепата на премиера, правителството и парламента около решението на проблема, е изключително важно. „Ние имаме нужда от съвместни действия с държавата. В момента шансът ни е голям, защото ние работим като един екип с правителството”, обясни кметът.

През изминалата седмица Йорданка Фандъкова заяви, че е готова да подаде оставка заради въпроса с бездомните кучета в столицата, но изтъкна, че не смята, че това ще реши проблема. Кметът отказа да приеме оставката и на заместника си Мария Бояджийска, защото именно „тя и екипът й са предлагали по-драстичните мерки за решаването на проблема с кучетата в София”, обясни мотива си Фандъкова. Столичният кмет заяви, че вместо оставка от Бояджийска очаква ускорени усилия аз решаване на въпроса и добави, че отговорност за случаите на нахапани хора от кучета носят всички, които работят по проблема от много години.

Фандъкова припомни, че за последната година е уволнила двама директори на общинското предприятие „Екоравновесие”.