Причина са заради слабите изгледи за растеж, които ще затруднят намаляването на дефицита и дълга, предаде Франс прес, цитирана от БТА.
Освен това  нестабилността на управляващата коалиция и политическите разногласия в парламента вероятно ще продължат да ограничават способността на държавата да реагира решително на трудната макроикономическа среда във вътрешен и външен план, обосновава се в комюнике "Стандард енд Пуърс".Критериите за оценката им, свързани с "политическия фактор" и размера на дълга, са били определящи.

Италианският премиер Силвио Берлускони смята, че решението на международната рейтингова агенция „Стандарт енд пуърс” (S&P) до голяма степен се основава на информация в медиите, а не на реалната ситуация в страната, предаде Ройтерс.

Италия е шестата страна от еврозоната с понижен рейтинг тази година (след Гърция, Испания, Португалия, Ирландия и Кипър), посочва Би Би Си. Преди дни италианският парламент одобри пакет от нови данъци и съкращения на стойност 54 млрд. евро.

Дългосрочният кредитен рейтинг на дълга беше понижен от "A+" на "A", а краткосрочният - от "A-1+" на "A-1", посочва агенцията. Перспективата при тези оценки е негативна, което означава, че рейтингите може да станат още по-ниски. Италия се ползваше с оценка "A+" на "Стандард енд Пуърс" от октомври 2006 г.
За агенцията страната остава в категорията на стабилните, но уязвими за промените в икономическата конюнктура емитенти на облигации.

Агенция "Мудис", която на 16 септември заплаши да понижи рейтинга на Италия въпреки приетия наскоро от Рим пакет от мерки за строги икономии, запазва оценката си на равнище "Аа2", което значително надвишава степен "А" на "Стандард енд Пуърс", отбелязва ДПА. "Мудис" посочи, че продължава проучването си и смята да обяви решението си следващия месец.

Понижената оценка означава, че Италия ще трябва да плаща по-високи лихви на инвеститорите, които отпускат нови кредити, като компенсация за риска да не бъде в състояние да изплати задълженията си. Дългът на страната е 120% от БВП и високите лихви ще оскъпят обслужването му още повече,посочва Би Би Си.