Пред Дойче веле той подчерта, че предстоящото допитване за бъдещето на автономната република не е признато нито от украинските власти, нито от ЕС и неговите партньори.

Затова този референдум сам по себе си може само да констатира някакви реалности на място, но не и да бъде основание за присъединяването на Крим към Руската федерация, смята министърът.

"ЕС категорично няма да признае такова решение, защото на практика това би означавало насилствена промяна на границите. По начина, по който се организира това допитване, от него не виждам никакво основание да признаем резултатите", добави Вигенин.

Пред БНТ неотдавна министърът сравни референдума в Крим с този дали Шотландия да се отдели от Великобритания.

По думите на Вигенин във Великобритания това ставало цивилизовано и с гаранциите на централната власт, че ще приеме резултатите. Когато такива действия се правят конфронтационно, само задълбочават напрежението и няма как да бъдат признати от централната власт в Киев, коментира външният министър.

Кристиан Вигенин ще бъде изслушан по темата Украйна в сряда от външната парламентарна комисия.

Президентът Росен Плевнелиев подчерта в Катар, където е на официално посещение, че окупацията на територия на суверенна страна може да има „непредвидими негативни последици както за Европа, така и за Азия, и в много по-широк план“.

В ХХI век не би трябвало да е възможно да се анексира чужда територия. Не само аз, а целият свят се надява Русия да не прекрачи границата, след която няма връщане назад, заяви държавният глава, цитиран от "Фокус".

Реакции за референдума

Руският президент Владимир Путин смята, че действията на парламента на Крим са основани на международното право и имат за цел да гарантират законните интереси на населението на полуострова.

Германският канцлер Ангела Меркел заяви, че референдумът в Крим ще наруши конституцията на Украйна и международното право.

Френският външен финистър Лоран Фабиюс заяви, че "не можем да приемем нещо, което е незаконно и което ще има сериозни последствия".

Говорителят на американския президент Барак Обама - Джей Карни, подчерта, че в очите на Вашингтон този референдум е незаконен, "тъй като не зачита украинската конституция, в която ясно е казано, че всяка промяна в границите на Украйна трябва да се решава от цяла Украйна".

Междувременно парламентът на Крим прие декларация за независимост на републиката.

АНКЕТА: Одобрявате ли позицията на България за Украйна?

АНКЕТА: Трябва ли да се проведе референдумът в Крим?