Иван Иванов от Български алианс за кръводаряване обясни, че от запитаните 62 на сто изразяват готовност да дарят кръв безвъзмездно.
Редовните кръводарители са 11 на сто, предаде БТА.

"Кръводарителите в България са 22.8 на хиляда, като средният брой кръводарители в Европа е между 6 и 67.6 на хиляда", каза проф. Фани Мартинова, директор на Националния център по трансфузионна хематология.

По думите й, за да се задоволят нуждите от кръв в една държава е необходимо да има средно 20-25 донора на хиляда души население.

Най-честата причина, поради която има нужда от кръводарители, са катастрофите, като едно кръводаряване може да спаси 3 човешки живота.
От началото на годината в страната са станали 2602 катастрофи, в които е имало 204 загинали и 3236 ранени.

Членовете на Българския алианс за кръводаряване препоръчват да се създадат оборудвани мобилни пунктове за кръводаряване, национален регистър на донорите, национален план за действие и да има стратегически резерв от кръв за пет дни в случай на нужда.

На 29 и 30 юни всеки ще може да дари безвъзмездно кръв по време на Тунинг шоуто в Интер експо център в София.

Миналата година имаше извънредна кампания по кръводаряване заради недостатъчното количество кръв от групите А и 0 в лечебните заведения в София и Западна България. Кръв дариха и няколко министри.