Ритуалите на Разпети Петък са кулминацията на великденските празници на Филипините, където 80 процента от наброяващото 94 милиона население са римокатолици, съобщава ДПА, цитирана от БТА.

Хиляди вярващи и туристи се струпаха в град Сан Фернандо в провинция Пампанга, на 60 км от Манила, където повече от 30 души се бяха записали да бъдат приковани с пирони на кръстове.

Вилфредо Салвадор, 57-годишен рибар, заяви, че вече седма година участва в ритуала с приковаването към разпятие като израз на благодарност за всички чудеса в живота му.
"Искам също да получа опрощение за греховете си", добави той, след като 7,5 сантиметрови пирони бяха забити в дланите му.

Римокатолическата църква не одобрява кървавите ритуали и призовава вярващите вместо в тях да участват в църковните служби, бдения и други церемонии в енориите си, посочва ДПА.

Стотици християни отбелязват днес Христовото разпятие в Светите земи. Kатолическият Великден тази година се празнува на 31 март.
Богомолци изпълниха до краен предел църквата на Божи гроб в Източен Ерусалим за сутрешната меса, с която започнаха събитията, свързани с Разпети петък, предаде Асошиейтед прес.
Римокатолици и протестанти ще участват по-късно днес в процесии по стъпките на Исус в Стария град.
Довечера ще бъде отслужена света литургия в църквата във Витлеем, където той се е родил.

Православните християни, които следват по-стария Юлиански календар, ще отпразнуват Великден през май.