Министрите на външните им работи подчертаха в документа, че "осъзнават, че сътрудничеството в осигуряването на сигурност на снабдяването с енергия ще допринесе за добросъседските отношения между страните и за благосъстоянието на гражданите".

Според източници на в. "Преса" българското Министерство на енергетиката е научило за форума едва миналия петък. Наш представител не е присъствал на събитието, тъй като нямаме покана.

Министрите на 5-те страни изразяват подкрепата си за "създаване на комерсиално осъществима опция за трасе и диверсифициране на източник за доставка на природен газ от Турция през териториите на Македония, Сърбия, Гърция и Унгария до страните от Централна и Югоизточна Европа, с което ще се подкрепят енергийните пазари на Турция, ЕС и договорните страни от Енергийната общност през Южния газов коридор".

Те се задължават да работят за нови възможности за създаване на регионално икономическо развитие през взаимно свързване на инфраструктурите за природен газ на петте страни с финансова помощ от ЕС и са открити за сътрудничество и с други страни, които искат да участват в реализирането на тези усилия.

Министрите накрая се съгласяват, че декларацията "само потвърждава политическо намерение и е необходима по-нататъшна размяна на мнения и диалог по конкретни въпроси между страните участнички, както и засегнатите компании", съобщава МИА.

"Турски поток" ще бъде една от темите, които ще обсъждат в Москва на 8 април гръцкият премиер Алексис Ципрас и руският президент Владимир Путин.

Сред ключовите проблеми пред новата (петстранна) коалиция е финансирането на проекта, подчертава "Комерсант", цитиран от БТА.

В момента достъпът на "Газпром" до средства от Запада е ограничен, а европейското законодателство не позволява на компанията едновременно да притежава инфраструктура и да доставя чрез нея своя газ.

"Газпром" не ще може да участва в изграждането на новия газопровод през Балканите и Централна Европа по същите причини, както и в случая с "Южен поток", потвърждава Джонатан Стърн от Оксфордския институт за енергийни изследвания.


АНКЕТА: Ще се реализира ли проектът "Турски поток"?