Това съобщи в интервю за ТАСС на Петербургския международен икономически форум ръководителят на германската газова компания Марио Мерен.

"Технически, юридически препятствия няма, и това не е само мое мнение: до такива изводи стигнаха юристите от Европейската комисия, занимаващи се с тези въпроси, и всички юридически фирми, с които сме се консултирали", каза Мерен.

Той добави, че няма да има противоречия с Третия енергиен пакет на ЕС, който предвижда необходимостта от разделяне на активите на компаниите, занимаващи се с доставките и транспортиране на газа.

"Подводната част на газопровода не се отнася до Третия пакет, а сухопътната ще съответства на изискванията му", уточни Марио Мерен.

"Северен поток 2" предвижда да бъдат построени две подводни газопроводни линии с общ капацитет 55 млрд. куб метра годишно, които да свържат Русия и Германия по дъното на Балтийско море.

Проектът се изпълнява от съвместната компания Ню юръпиън пайплайн (New European Pipeline). Газпром държи 50 процента от нея, германските Е.ОН (E.ON) и БАСФ/Винтерсхал (BASF/Wintershall), австрийската О Ем Ви (OMV), британско-холандската Шел (Shell) и френската Анжи (ENGIE) - по 10 процента, припомня ТАСС.

Юнкер: „Северен поток 2“ ще промени газовия пазар в Европа

Въвеждането в експлоатация на газопровода „Северен поток 2“ ще промени ситуацията на пазара на газ в Европа, заяви по-рано председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер в писмо, адресирано до лидерите на осем държави от Източна Европа, предаде Deutsche Welle, като се позовава на данни, разпространени в медиите.

Текстът, подписан с дата 3 юни, е изпратен до властите в Унгария, Латвия, Литва, Полша, Румъния, Словакия, Чехия и Естония.

Изпълнението на проекта „Северен поток 2“ не трябва да бъде реализиран извън правното пространство или само по руските закони, се казва в писмото на Юнкер.

Председателят на ЕК подчертава, че никой не трябва да заема доминираща позиция, която ще му позволи да действа в ущърб на конкурентите и потребителите.

Миналия месец държавния секретар на САЩ Джон Кери изрази безпокойство, че "Северен поток 2" е във вреда на Източна Европа.

Новата европейска стратегия за доставки и съхранение на газ >>>