Според данните на Стокхолмският институт по проблемите на мира, няколко държави владеят лъвския пай от търговията с оръжия. Това са САЩ, Русия, Китай, Великобритания, Франция и Германия.

Лидерите осигуряват над 90% от продажбите в света, като делът на щатите е най-голям, а Русия и Китай се борят с променлив успех за второто място. Освен лидерите обаче, за които е писано доста, има и още няколко държави, които увеличават своя дял на пазара на оръжия и успяват да пробият на някои регионални пазари, както и в отделни пазарни сегменти.

Холандия, Белгия, Испания и Италия също играят съществена роля в този бизнес. Те обаче са силни на отделни регионални пазари, както и в отделни сегменти на пазара. Така например легендарната белгийска пушка FN FAL, която има повече от 80-годишна история, продължава да е на въоръжение в 90 страни по света и се произвежда и сега.

Италия вдигна продажбите си на оръжие през миналата година до 14.63 милиарда евро благодарение на изтребителя от четвърто поколение Eurofighter Typhoon. Силно се представя и Израел, който има стабилни позиции на пазарите в Югоизточна Азия.

Тел Авив изнася най-вече усъвършенствани и безпилотни апарати. В полза на израелската военна техника е и проверката й в реални сражения от години в локални конфликти в региона на Близкия Изток.

Особено място на оръжейните пазари в света заема Китай. Допреди 7-8 години страната бе купувач на военна техника, но след това се превърна в нетен износител на оръжие. Нейните основни пазари са в Африка и Пакистан в Азия. Повечето от лидерите като САЩ и Русия предпочитат да доставят оръжия на Индия, докато Китай се е насочил към другата държава в тлеещия от години конфликт-Пакистан.

Сред основните оръжия, изнасяни от Китай са изтребителя Chengdu FC-1 Xiaolong, както и бойни кораби и танкове. Изнася се също и голямо количество стрелково оръжие, а от година именно Китай излезе втори в износа на боеприпаси за това оръжие след САЩ, изпреварвайки Русия.

На този фон и България има свой неголям дял в оръжейната търговия. Но у нас поради мащабите, дори и износ за стотина милиона евро раздвижва индустрията и дава работа на стотици хора.