Те настояват за висше образование за 2011 г. да се отделят минимум 0, 8 на сто от БВП, а не както е предвидено 0, 48 на сто. В срок от три години за висше образование трябва да започне да се отделя 1,13 на сто от БВП, колкото е средният процент в ЕС, каза Ивайло Динев от СУ "Климент Охридски".

Протестното шествие започна в 10 часа от НДК, преминава по бул. "Витоша" до Министерския съвет, където протестиращите внесоха декларация с искания. В нея се настоява за спешна финансова помощ за университетите, които са застрашените от преустановяване на учебните занятия през зимните месеци. Студентите искат и да участват във всички законодателни инициативи, свързани с висшето образование, както и в изработването на новия Закон за висшето образование.

Шествието бе водено от траурен ковчег, носен от студенти от НАТФИЗ. С викове, с които имитираха сигнала за национална тревога, младежите се придвижиха по бул. „Цар Освободител” към парламента, предвождани от полицейски патрул, който осигуряваше сигурността. Студентите скандираха „Искаме да учим”, „Убийци на култура”, „Върнете ни бюджета”. Те носеха и транспаранти с надписи „Парното не ни стига”, "Не разбивайте мечтите на децата си", "Позволете ни да учим", "Не ни пращайте на кино", „Само парното не ни грее”, „Погребвате СУ, погребвате ни” и други.

Оттам студентите се отправиха към пл."Народно събрание" и до СУ. Пред парламента жива верига от полицаи охранява зоната за сигурност.
Няма да се пречи пречи на движението на пътните превозни средства и колите на масовия градски транспорт, съобщиха сутринта организаторите на протеста.

Към студентския протест се присъединиха и преподаватели, съобщи БГНЕС. Според историка доц. Искра Баева големият проблем е, че няма как да съществуват университетите, ако се запази намаленият бюджет от 2010 г. Компромисното решение, според нея, е бюджетът за 2011 г. на ВУЗ-овете да е сходен с този от 2010 г., преди актуализацията.

Преди седмица студенти от СУ протестираха заради орязания бюджет на висшето училище. По-късно премиерът Бойко Борисов обеща да не допусне висшето училище да излезе в "дървена ваканция" и ще осигури пари за парното. Днес обаче стана ясно, че младежите са разединени.
"Студентският съвет на СУ се разграничава от днешните протести", заяви Христо Севов - главен секретар на Студентския съвет в СУ, цитиран от "Фокус".
По думите му организаторите са сменяли исканията си няколкократно, което заблуждава хората. Тази седмица представители на Студентския съвет са провели анкета сред колегите си. Според резултатите, студентското мнение е разединено – голяма част искат да протестират, но една част от тях искат да протестират заедно с ръководството на университета срещу правителството, а другата, по-голяма част, настояват да протестират както срещу управляващите, така и срещу университетското ръководство.

Междувременно финансовият министър Симеон Дянков коментира протестите пред студените от УНСС.
"Протестните действия идват от университетите, които не могат да управляват добре парите си", категоричен бе той и се обяви за разделение на финансовото и академичното ръководство на висшите учебни заведения.
Вицепремиерът съобщи, че следващата седмица ще бъде готова рейтингова система за университетите и специалностите в тях, така че всеки да може да избере къде е най-добре да следва определена специалност.

Говорейки за възможностите на студентската мобилност, вицепремиерът спомена пред възпитаниците на стопанския ВУЗ, че „не им препоръчва" да отиват в Софийския университет.