"Става въпрос за вината на отделни членове на сръбския народ. Сръбският парламент осъди това престъпление, но в него не се използва думата "геноцид". Нито един сърбин не признава геноцида в Сребреница, включително и аз", подчерта той.
Николич е на официално посещение в Италия, съобщи БГНЕС.

На 11 юли 1995 г. босненската сръбска армия навлиза в защитения от ООН анклав Сребреница, убити са над 8000 босненски мюсюлмани - мъже и момчета на възраст от 13 до 77 години. Около 30 000 души са прогонени от домовете си. Престъплението е считано за най-голямото кръвопролитие в Европа след Втората световна война.

Бившият лидер на босненските сърби Радован Караджич и главнокомандващият сръбската босненска армия генерал Ратко Младич, които в момента се намират в затвора на трибунала в Хага, трябва да се смятат за невинни, докато не бъдат признати за виновни, заяви още Николич в Рим. Той смята, че Европейският съюз не трябва да поставя нови условия пред Сърбия, включително и за признаването на независимостта на Косово.
"Ако трябва да се откажем от Косово. Тогава абсолютно приемливо е да забравим за Европа", добави Николич.

Сръбският държавен глава подчерта, че Сърбия е постигнала редица договори с властите в Прищина. Той заяви, че няма да избяга от среща с премиера на Косово Хашим Тачи, но преди подобна среща трябва да приключи разследването срещу косовския министър-председател.
Евродокладчикът Дик Марти съобщи преди време, че Тачи е замесен в търговия с органи в Косово. Последният отрича тези обвинения.

"От 2000 г. нашата цел е ЕС. Ние извършихме редица реформи в икономиката, спецслужбите, обществения и други сектори. Сега ни се поставя въпроса за признаването на Косово. Не става въпрос дали ние искаме да влезем в ЕС. Истинският въпрос е дали те ни искат. Тях питайте", препоръча на журналистите Томислав Николич.