В края на миналата седмица компанията изведе на околоземна орбита от базата на ВВС Ванденберг в Калифорния поредния, 12-и подред спътник от началото на годината.

Изстрелването е преминало рутинно и без инциденти.

Ако Space X беше държава, тя би излязла начело по брой изстрелвания сред конкурентите си. Русия има 11 пуска, Европейската космическа агенция - 6, Китай - 8, съобщава изданието Ars Technica. При това, главният частен конкурент на компанията - United Launch Alliance, има само 5 старта от началото на годината.

От 2013 до 2016 година компанията е изстрелвала средно по 6  спътника на година, но ако тазгодишният темп се запази, до края на годината може да бъде поставен рекорд от 20 старта. Три от тях са планирани още за следващия месец, а в хода на единия от тях е предвидено в космоса да бъде доставен секретният военен мини-шатъл X37 B.

Последното изстрелване е 40-то за ракетата Фалкон 9, а инженерите на фирмата за 15-и пореден път успяха да приземят първата степен на ракетата на предварително подготвен кораб в Тихия океан.

Ракетата е доставила на околоземна орбита тайванския космически апарат "Formosat-5", целящ да изследва йоносферата и земната кора в района на острова, според тайванската космическа агенция.

>>>SpaceX  предлага обучение за космически туристи >>>