Вицепремиерът по координация на европейските политики и институционалните въпроси и министърът на правосъдието Христо Иванов представиха в Министерския съвет Националната стратегия за превенция и противодействие на корупцията 2015-2020 г., предаде БТА.

Тя има шест приоритета. Те са свързани с борбата с корупцията по високите етажи на властта, в политическата система, където най-важното е борба с корупционните практики в изборния процес, освобождаване на гражданите от дребната корупция, борбата с подобни практики в МВР и съдебната система и създаване на среда за обществена нетърпимост.
Кунева обясни, че е важно стратегията да има система на мониторинг и външна оценка.

Новият орган ще започне да работи ефективно най-късно от началото на 2016 г. и ще обединява БОРКОР, дирекция от Сметната палата и Комисията за конфликт за интереси.

"Не вървим към дублиране, а към събиране на институции. Дали това ще е агенция или комисия, предстои да се решава. Назначаването на ръководството й ще става с публична процедура, а предложения за ръководния състав ще се правят например от МС, но ще се одобрява вероятно от парламента", добави Кунева.

Предвижда се да има по-голям достъп до банковата тайна и до имотните регистри на хората във властта, както и добре подготвени експерти.

"Важна е ролята и на инспекторатите на институциите като тяхната работа трябва по-често да е публична и да бъдат снабдени с правомощия. Хората във всичките етажи на властта са 7670", уточни Кунева.

Основната форма на борба с корупцията ще бъде административното противодействие и превенцията.

"Това не е учтиво предупреждение към нарушителите да не правят повече така, защото могат да стигнат до прокурор. Това е най-бързата реакция от страна на държавата без да се чака наказателно производство"
, допълни тя.

Според вицепремиерът санкциите трябва да имат реално възпиращ ефект.

"Ако имаш корупционни практики, защо трябва да напускаш работа и да получаваш няколко заплати или да се пенсионираш с почести", попита Кунева.

Декларациите за конфликт на интереси ще бъдат с разширен обхват.
Всичко свързано с отдаване на имот на непазарна цена ще се проверява.
Ще се разшири и обхватът на свързаните лица на хората от властта, като ще включи и този, с които обектът на проверка живее на семейни начала и неговите роднини.

Ще има по-широко обследване на необяснимо богатство. Според вицепремиера сумата от 250 000 лева у нас е много висока и даде пример с Великобритания, където границата е десет хиляди паунда.

Ще се въведат единни правила за проверка по работа по сигнали, включително и по анонимни.
Предвижда се да има и награди за разследващи журналисти и за граждани, подали сигнали, по които има присъди.

"Ако има явни сигнали, че има по-голям корупционен натиск или по-голям обществен интерес, ще насочваме усилията си там. Ако приоритетите не са избрани правилно, ще коригираме усилията си", каза още Кунева.

Тя призова омбудсмана и други органи в страната да бъдат корективи в прилагането на подобни политики.