Международната организация "Трансперънси интернешънъл" публикува днес ежегодния си доклад за състоянието на корупцията по света, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.
 
Организацията мери по-скоро възприятието за корупцията, а не същинските й нива поради секретността, която обгражда повечето корупционни практики. Тя използва таблица, в която 100 "точки" получават най-некорумпираните страни, а 0 - най-корумпираните.

България е с показател 43 или с два пункта по-добре от 2013 и 2012 г., когато е имала показател 41, и в тазгодишната класация е на 69 място от включените в проучването 175 страни.
Страната ни дели последното място в Евросъюза заедно с Италия, Румъния и Гърция, предаде БНР.

Според базираната в Берлин организация, Турция е рязко влошила показателите си и е сега има 45 точки, докато миналата година е била оценена с 50.

В края на декември миналата година в Турция избухна корупционен скандал, най-сериозният от идването на власт на Партия на справедливостта и развитието преди повече от десет години.

Рейтингът на Китай е спаднал с четири пункта и сега е 36, въпреки че комунистическото правителство започна активна кампания срещу корупцията.

Като най-малко корумпирани страни начело на тазгодишната класация са Дания (92), Нова Зеландия (91), Финландия (89), Швеция (87) и Норвегия и Швейцария с 86 точки.

В групата на най-корумпираните страни са Сомалия и Северна Корея с по 8 точки, следвани от Судан, Афганистан, Южен Судан и Ирак.