Това показва проучване на БТПП, представено по bTV от председателя на работодателската организация Цветан Симеонов. По думите му само 48% от фирмите не са получавали такова предложение.

Симеонов уточни, че някои компании са отхвърлили участието в проучването с аргумента, че не искат да говорят на подобни теми.

На най-високите нива на държавна администрация корупцията не е толкова разпространена.

„Според нашите наблюдения на най-високо равнище корупцията не е ежедневна практика, но второ и трето ниво е каналът за отправяне на подобен род предложения", посочи той. Винаги, когато нещата зависят от администрацията, се получават ексцесии и колкото повече законът дава на чиновника да каже „да" или „не" без ясни правила има база за корупция", коментира Симеонов.

Близо 80% от компаниите, участвали в анкетата на БТПП, посочват, че исканията за подкуп създават пречки в работата им, а само 2% заявяват, че не са били обект на подобни незаконни практики.

Изследването показва още, че в държавната администрация корупцията е 49%, а в общинската - 47%. В неправителствения сектор е 4 на сто.

Според БТПП, решението е въвеждане на електронно правителство, за да елиминира субективния държавен чиновник.
„Вече назря моментът това да се направи или да кажем че нямаме сили да се борим с корупцията", подчерта Симеонов. Според него, най-голям дял по корупционни практики е секторът на обществените поръчки.

По думите на Симеонов, лошото законодателство също води до такъв голям процент, „тъй като явно има начин да се нагласи предварително победителят".

Бизнесът е категоричен, че ще настоява всичко да става по електронен път, а администрацията само да проверява дали са верни данните.

От вчера на сайта на БТПП има раздел за подаване на сигнали за корупция.