тава дума за подготвена кражба, за която преди 3 седмици подадох сигнал. След втория тур на изборите стана ясно, че министър-председателят Бойко Борисов ще подаде оставката на правителството и МВнР се разбързва и редица български посланици получават грами и прикрепена към нея проформа фактура на българската фирма „Балкантел“, обясни той, цитиран от "Фокус".

Вигенин уточни, че схемата е свързана с това всеки от посланиците в съответните столици да преведе значителна сума пари - над 30 000 евро - за закупуване и инсталиране на нова телефонна централа.

„Обяснението е, че това е необходимо за подобряване на комуникацията във връзка с българското председателство на Съвета на ЕС. Цената, която са получили като указание посланиците, варира за един и същи модел сървър между 15-20 хил. евро. Странен е фактът, че при един и същи доставчик и модел централа, която надвишава необходимия за посолствата капацитет, посланиците получават значително разминаващи се цени“, подчерта Вигенин.

Той допълни, че негова справка в онлайн магазин показва, че такъв сървър струва под 1000 евро.

Депутатът от БСП благодари на прокуратурата и на ДАНС за бързата реакция.

„Доколкото съм информиран поне една голяма част от плащанията са спрени преди да бъдат направени“, каза още той.

Вигенин предположил, че отсъствието на министър Митов от няколко важни срещи от последните дни е заради това, че има желание да вземе мерки.

"Вместо да вземе мерки или поне публично да се разграничи, той шества из парламента и медиите, и обяснява и замазва своите провали в ООН. Не чухме никакви публични изявления по тази тема или разграничение и това ми дава основание да смятам, че въпросната схема е реализирана с негово знание и ще очаквам реакция от него“, заяви бившият външен министър по адрес на настоящия си колега. 

"Моралният кредит - изчерпан"

Вашият морален и политически кредит е изчерпан, объра се по-късно към ГЕРБ Кристиан Вигенин в декларация от името на ПГ на "БСП лява България".

"България има нужда от ново начало, от разчистване на некомпетентността и паразитите във властта и от вас зависи да спре безвремието, да отидем на избори и нека народът прецени кой ще управлява след това. Когато решенията се взимат еднолично или в съвсем тесен кръг, често под чужда диктовка, когато няма диалог, когато външната политика е фокусирана върху обслужването на частни, лични или групови интереси, провалите следват един след друг", зави още.

По думите му БСП определя действията на Митов около кандидатурата на България за поста главен секретар на ООН като "двойна игра, некомпетентност, открит саботаж на Ирина Бокова и неравностойни сделки с националния интерес в полза на Кристалина Георгиева", които се били увенчали с "грандиозен провал".