По време на отчета си една година от встъпването му в длъжност държавният глава каза, че има само ценностни разминавания между институциите.

Според Нинова обаче той се е въздържал от по-остри думи.

„На мен ми изглежда много повече от разминаване. Понеже имам информация от Консултативните съвети, от комисията, която беше създадена в Народното събрание да работи срещу него, за мен просто разминаване между институциите е слабо изречение, правилното е противоборство. Управляващото мнозинство и президентът Радев имат абсолютно различни позиции по важни за държавата теми, като например борбата с корупцията. Това не е просто разминаване. Това е битка на концепции по този въпрос, съществена битка“, коментира тя пред журналисти.

Във връзка с лошата оценка на президента за Народното събрание и това, че парламентарната република атрофира, председателката на левицата заяви, че я приема с тъга.

„Но е вярна. Виждате какво прави мнозинството с парламентарната република. ГЕРБ години наред, Бойко Борисов лично, три мандата превърна парламента в това, което каза г-н Радев – нотариат, който му заверява подписа. Вчера се убедихте. Може ли да има вот на недоверие към правителство и да не дойде министър-председателят? От месеци не е идвал на парламентарен контрол. Това е основен проблем на демокрацията и на парламентарната република в България. Това не е личностен проблем. Това е системно и последователно погазване на Конституцията и на институциите. Споделят мнението на президента Радев по този въпрос“, каза Нинова.

По отношение на свободата на словото, която също беше засегната в отчета на държавния глава, тя също каза, че го подкрепя.

„Имаме нужда от свобода на словото. Ще дам примера с изгонването на председателя на опозицията от парламента. Това е тежко посегателство върху свободата на различното мнение и словото. Щом се случва тук в парламента, в парламентарна република, представете си как е навън?“, попита лидерът на БСП.

АНКЕТА: Как оценявате работата на президента Румен Радев?