Сигналът за кражбата е получен вчера, съобщиха от Областната дирекция на МВР в Бургас.
Полицията е задържала групата, която се придвижвала с два товарни автомобила - "Фиат Дукато" и "Форд Транзит", с бургаска регистрация. В колите са намерени две бутилки с кислород и една с пропан-бутан, инструмент за снемане на желязо и две въжета.

Повечето от задържаните са бургазлии и са на възраст между 20 и 53 години. В  групата има и две момчета на 17 г. и едно на 19 г.
Арестуваните бургазлии са Сергей Щерионов, синът му Динко Щерионов, Ганчо Шишманов, Янко Чолаков, Симеон Михайлов, Иван Богданов, Асан Асан, Симеон Янчев и Величко Василев. Останалите от бандата са Байрам Ахмед от созополското село Индже войвода, Емануил Стоянов от село Рудник и брат му Андрей Стоянов, който обаче живее в Дебелт, община Средец.

„Около Маслен нос корабите са три, много често се гмуркаме край тях и това е привлекателно за туристите, тъй като около подобни кораби има живот и е красиво. Такива подводни атракции има по цял свят, но за жалост тук се крадат”, каза управителят на клуб „Nemo diving center” Ангел Георгиев, цитиран от Бесове.бг.

Жители на Приморско коментираха, че от години корабът край Маслен нос е обект на бандитски набези. Той е построен във Франция през 1914 г. Потъва край Маслен нос след удар в обледенелите крайбрежни скали..

Набезите за събиране на желязо за скрап отдавна създават работа на полицията, но предимно на суша - при кражба на кабели, шахти и коли. Така например през януари миналата година бургаската полиция задържа 21-годишен, крал и предавал за скрап коли и бусове в морския град. Подобен случай бе разкрит и от столичната полиция в края на миналата година.

Напоследък обаче търсачите на желязо активираха набезите си към останките на потънали преди години кораби в Черно море и в Дунав. Повечето от тези кораби са с неустановена собственост, никой няма претенции към тях, което прави още по-лесна плячката на ловците на скрап. Потъналите кораби край бреговете на Шабла също са в списъка на търсачите на желязо.