Той каза това пред журналисти на влизане в съдебната зала, където ще бъде гледано делото за отстраняването му от длъжност.

Още вчера, след като от прокуратурата обявиха, че са му повдигнали обвинене за длъжностно престъпление и показаха бележника, той обясни, че става дума за негови мисли, в които няма нищо скандално, и отрече някой да му е давал указания.

Златанов каза, че не помни кой стои зад инициалите И. Ф., - жена, за която от държавното обвинение заявиха, че е играла ключова роля при даването на указания.
Депутатката от ГЕРБ Искра Фидосова заяви, че не се разпознава зад тези инициали.

По-рано Златанов разпространи до медиите писмено изявление, в което се казва:

"Записките отразяват моето лично становище по отделни преписки. Не отразяват политически нареждания, а мнението ми като юрист и член на комисията. Те са в суров вид и не са цензурирани, защото са за моя лична информация".

Той подчертава, че заради това в повечето случаи работата му по конкретните преписки съвпада с написаното. Имало и случаи, в които решението на комисията е в противоречие с отразеното в записките ми.

Например становището му относно преписката за Найден Зеленогорски от ДБГ било, че има конфликт на интереси, затова така го отразил в тефтера си ("Зеленогорски - да се удари - става приоритет" - б.р. ). В последствие обаче, след събирането на пълния обем доказателства, производството срещу него е било прекратено. 

Златанов обяснява и защо не би могъл да изпълнява директиви за разправа с неудобни политици и висши чиновници:

"Комисията е колективен орган от пет човека и всички имаме равен глас при приемането на решенията. Членовете са номинирани от различни партии, като решенията се приемат с мнозинство 50% + 1 гласа. Поради това не е възможен политически натиск. Всеки член изразява собствено мнение, което се отразява в протоколите от заседанията".

Златанов изтъква, че той, като председател, и администрацията оказват пълно съдействие на разследващите и се надява на точно, обективно и справедливо разследване.

Той допълва, че комисията не дублира действията на прокуратура и следствие и по препоръка на ЕК целта е разширяване на превантивната дейност и самосезирането. Заради това прокуратурата нямало как да бъде уведомена предварително, а едва когато бъде взето решение по същество.


Вицепрезидентът: Пошло упражняване на власт

Според вицепрезидента Маргарита Попова в случая със Златанов става дума за много тежък личностен дефицит или за пошъл властови модел, за пошло упражняване на власт.

"Добре би било на автори на подобни документи, ако има и други такива, да им се подскаже, че когато някой придобие качеството на обвиняем, трябва да има малко срам и свян и по-малко да приказва. В противен случай, всяка приказка е доказателство, че това са пошли властови модели", каза Попова пред журналисти, цитирана от БТА.