Основната слабост, която е допусната, е била при регистрацията на животновъдния обект. След като е нямало нормални условия на живот на конете, не е трябвало обектът да получи разрешение. Затова директорът на кюстендилската дирекция на Агенцията за безопасност на храните ще бъде уволнен, обясни министър Румен Порожанов по bTV.

Той допълни, че вероятно ще понесат отговорност и служителите, които са го проверили.

Порожанов припомни, че в момента може да се кандидатства за субсидия за отглеждането на пет породи коне – по 143 евро на животно, но заедно с това собствениците взимат с приоритет и пасища, за които получават по 50 лв. за декар. После обаче повечето собственици на коне ги пускат да се разхождат на свобода, а това от една страна застрашава живота им, от друга – създава проблеми по селата. Затова имало предложение да отпадне субсидирането за коне.

"Правим анализ при какво ниво трябва да счита, че една порода е изчезваща и рядка“,  уточни Порожанов.

По думите на министъра собственикът на бедстващите коне Петър Пищалов ще бъде санкциониран чрез плащанията.

Още 3 от изоставените в планината коне са умрели >>

"Петър Пищалов е развил своята дейност през последните две години, за която е получавал евросубсидии. Той е декларирал 1800 декара пасища и е получил субсидии. Документално обаче той няма нарушения. Неговата вина е в начина, по който гледа тези животни и допускането на смъртта им, за което той ще си получи санкцията", каза Порожанов.

Министърът посочи, че проблемът е основно в администрацията, но нямало как да се правят постоянни проверки, това ставало по сигнали.

"Когато едни животни излязат от фермата, те трябва да получат т.нар. пътен лист и да се знае къде са. Сега започваме проверки във всички обекти в страната“, коментира Румен Порожанов.

Разпитаха Пищалов: Друг е виновен за смъртта на конете! >>

За бензиностанциите

За ведомствените бензиностанции на земеделските производители той коментира, че те действително имат нужда от тях и в крайна сметка са крайни потребители, а не търговци. Контролът трябва да е на входа, ако има злоупотреби, те трябва да бъдат санкционирани, но земеделските производители няма как да зареждат на редовни бензиностанции – как ще влизат там, как ще зареждат през нощта, коментира министърът на земеделието.

За защитата българските продукти

Той увери, че се подготвят документите за защита на българското кисело мляко, саламурено сирене, лютеницата и др. традиционни продукти. Асоциациите на производителите трябва да внесат документите при нас, за да ги внесем в Европейската комисия, обясни Порожанов.

За двойния стандарт

Земеделското министерство е изследвало още 60 хранителни продукта – съдържание на етикета и цени в Западна Европа и у нас, и отново има индикации за двоен стандарт, каза още министърът. Данните от последната проверка ще бъдат оповестени след Великден.