14 държави, между които и България, не изпълниха на 100% регламента за хуманно отношение към животни, каза Найденов в отговор на въпрос на Пенко Атанасов от Коалиция за България за неспазване директивата на ЕС за отглеждане на птици.
Наскоро ЕК заплаши, че ще накаже 14-те страни, сред които Франция, Италия, Холандия, Испания, заради тесните клетки, в които се отглеждат кокошки.

През 1999 г. ЕС прие закон, който забранява използването на малки клетки и даде на правителствата 13 години – 1 до януари 2012 г., да се съобразят с правилата, според които фермерите трябва да осигурят по-голямо пространство на кокошките.

500 000 са „нещастните” кокошки в България от общо 3 милиона. 
Според Найденов по-лесното решение е било да се избият „нещастните” кокошки и така нямало да нарушим директивата. Бизнесът обаче щеше да фалира, каза той. 

Министърът уточни, че ЕК е отказала да удължи срока за изпълнение на регламента. До края на юни страната ни трябва да изпълни регламента за хуманно отношение към кокошките носачки. Предвидени са 50 млн. лева са спазване на регламента за хуманно отношение към животните.
"Защитих интересите на българския бизнес", категоричен е Найденов.

"Грозят ни сериозни санкции за неспазване на директивата за хуманно отношение към животни", каза обаче Пенко Атанасов. "Ще следим действията ви в изпълнение на регламента. Казвате, че България няма да бъде санкционирана – ще следим този процес и ще поискаме оставката ви, ако това се случи. 50 млн. лв. смятате ли, че ще бъдат достатъчни?”, попита депутатът.

„Вие всеки ден ми искате оставката, така че и да ми я искате за кокошките, няма да се изненадам. Френският министър е направил същото и никой не му е искал оставката затова, че не е избил кокошките", отговори Мирослав Найденов.