Синдикатът даде срок на правителството до края на юни. Това стана ясно след среща на КНСБ с парламентарната група на ГЕРБ, предаде БНР.

Президентът на КНСБ Пламен Димитров е категоричен, че ако до края на юни няма решение за повишаване на минималната работна заплата, синдикатите трудно може да удържат социалното недоволство на хората.

Синдикалният лидер изрази очакване управляващите да намерят „някаква формула за умерено компенсиране на доходите на най-слабите и уязвимите”.
"Аз се надявам, че след като чу и Международния валутен фонд онзи ден, министърът на финансите, пък и премиерът на републиката, защото в края на краищата той носи крайната отговорност, ще намерят формула за едно умерено компенсиране на доходите на най-слабите, най-уязвимите, а ако не го намерят, аз казах и ще го повтарям много пъти, няма как хората да не излязат да протестират, след като тези цени, които виждаме в магазините, просто не могат да бъдат поемани с тия доходи", посочи Димитров.

Президентът на КНСБ заяви, че трудно бюджетът би позволил да се даде първоначално исканата сума от 500 000 млн. лв. за компенсиране на хората с най-ниски доходи. „Смятаме, че трябва да бъдат търсени компромисни варианти, но това не значи нула”, допълни той.
 
Работна група ще обсъди предложенията на КНСБ за промени, касаещи работещите в България и тяхната защита, стана ясно след срещата на синдиката с ГЕРБ.

Едно от предложенията на синдиката е за създаването на фонд, който да гарантира изплащане на работните заплати при фалиране на фирма:

"Ние смятаме да разпишем такъв вариант, за да дадем възможност на работника не само в случай на несъстоятелност на неговото предприятие и неговия работодател, а когато има три и повече неплатени възнаграждения, ако реши, че този работодател повече не му е работодател, т.е. сам се откаже от неговото работно място, прекрати договора си, да има право фондът да му плати веднага работните заплати, които му се дължат и да стане кредитор, т.е. да влезе в неговите функции към дадения работодател и да си търси по съответния ред, законов или съдебен това, което има да взима", обясни лидерът на КНСБ.

Във фонда за гарантиране на вземанията има около 200 милиона лева, които не се използват в момента. Не е коректно те да се изплащат само с пари на бизнеса, подчертаха от КНСБ.