Трите общини не предвиждат да въвеждат 2% допълнителен налог, съобщава "Стандарт".

Възможност за допълнителен данък до 2% им дават промените в Закона за данъците върху доходите на физическите лица, подготвени от Министерството на финансите. Т.е. освен 10-те процента данък общ доход, да дължим още от 0 до 2%,  според зависи какво реши общинският съвет в общината, в която е нашата адресна регистрация.

"В момента подготвяме проектобюджета за 2016 г. и засега не предвиждаме вдигане на данъците", заяви зам.-кметът по "Финанси и стопанската дейност" на Столична община Дончо Барбалов.

Според него е добре, че в проекта на финансовото ведомство е заложен срок до 30 януари 2016 г., което означава, че подобно решение ще бъде взето от новия състав на Общинският съвет.

По думите на Барбалов трябва да се обърне внимание на въведеното изискване за плащане на данъка по постоянен адрес, защото само в София живеят около 200 хил. души по настоящ адрес.

Данъкът върху доходите остава без промяна в Бургас, заяви кметът Димитър Николов. Той е категоричен, че няма да се възползва от възможността, дадена от Министерството на финансите.

Николов смята, че е добре част от данъка да остава в бюджета на общините, но тя да бъде определена в рамките на сегашните 10%. Вариантът да се увеличат приходите на общините чрез повишаване на налога е неприемлив за кмета на Бургас.

"Лично аз не бих се възползвал да въведа увеличение на данъка върху доходите, защото считам, че икономически не е аргументирано. Не мисля, че са много общините, които биха се възползвали от това увеличение", коментира Димитър Николов.

Кметът на Варна Иван Портних също не планира да увеличи данъка върху доходите в общината, тъй като още преди 2 години поел ангажимента пред варненци да не увеличаваме местните данъци и такси.

"Смятам, че Варна няма да се възползва от правото всяка община да може да определи размера на новия налог от 0 до 2% от доходите на хората. Няма защо да го правим, след като успяхме в тази нелека в икономическо отношение година да оптимизираме местния бюджет, да намерим вътрешни резерви и да увеличим средствата за образование, здравеопазване, социални дейности и култура", заяви Портних.

По думите му общината е осигурила финансиране и са в ход проекти за над 300 млн. лева по европейските програми, които са по-сериозен лост от местния бюджет. За следващата година Варна има гарантирани 200 млн. лева по европроекти.

"Финансирането е обезпечено по отношение на бюджет, държавно финансиране и еврофондове. Няма защо да утежняваме гражданите", заключи Портних.

Той обясни, че идеята на промените е да се подпомогнат по-скоро общини в по-затруднено положение при решаване на проблемите им.

Новият общински данък в Кюстендил ще бъде със ставка 0. Това обеща кметът Петър Паунов, ако бъде преизбран за трети мандат. Той има подкрепата на 10 партии и коалиции, между които ГЕРБ и Реформаторския блок. Паунов е категоричен, че икономическата ситуация у нас все още е в критично състояние и бизнесът и хората не бива да бъдат допълнително натоварени.

"Ние намаляваме местните данъци и такси, за да стимулираме бизнеса да инвестира", поясни кюстендилският кмет и припомни, че в общината сериозно се обмисля да се намали патентният данък за местата за преспиване в селата и малките хотели.

"Аз съм за реална децентрализация на общините. Тогава ще остават някакви приходи от данъците на гражданите и при нас, а не всичко да отива в републиканския бюджет", коментира кметът на Разлог Красимир Герчев.

"Големите градове имат достатъчно приходи и бюджет. Ние, по-малките населени места, ако въведем допълнителен данък, ще престанем да сме привлекателно място за живеене, всички ще отидат в големите центрове", смята той.

Затова Герчев настоява част от данъците, които отиват в държавата, да се връщат в общините, а не да се въвеждат допълнителни налози за хората.

Димитровград ще вземе решение за новия данък след изборите. Кметът Иво Димов, кандидат за втори мандат, заяви, че за него по-добрият вариант е бил ДОД да се намали с 1%, а общините да могат да го увеличават от 1 до 3%.

Според него постъпленията за местната хазна са абсолютно необходими, тъй като в повече общини възможностите за акумулиране на приходи чрез собствен ресурс са вече изчерпани.

"Ако отново стана кмет, с екипа ми ще направим анализ за политиките, които следваме 4 години, както и какви средства можем да очакваме от собствени приход. Смятам обаче, че данък за местната хазна от 1%, не повече, е добър вариант за Димитровград", каза Димов.

Данъчните преговори в коалицията


Управляващото мнозинство е провело среща снощи с финансовия министър Владислав Горанов по темата за данъчната политика. Обсъждан е въпросът как ще се отрази допълнителен данък до 2% върху доходите на гражданите, съобщи Дарик. За това потвърди и председателят на ДСБ и съпредседател на Реформаторския блок Радан Кънев като публикува на страницата си във Facebook:

„Първа среща на мнозинството в ‪#‎43НС за данъчна политика. По-ексцентрични идеи не срещат подкрепа. Благодаря на ‪#‎Горанов за конструктивния тон”. По-късно Кънев добавя, че предстоят още срещи и разговори, защото всички са наясно, че мнозинството трябва да е единно за данъците и бюджета, като разумен коректив на ‪‎Министерството на финансите.