Срещу 44-годишния Минчев са повдигнати 3 обвинения. Той е обвиняем за искане на 40 000 лева подкуп, за присвояване на 12 400 лева общински пари и за съзнателно използване на фалшифицирани документи по обществената поръчка от 130 000 лева за свлачището край Перущица.

Другите двама задържани са Пламен Статев и Илияна Павлова. Срещу Павлова са повдигнати също три обвинения - за съставяне на неистински документи, за укриване на неистински вещи – печати, и за помагачество при "присвояване на пари". Статев е с две обвинения – за подкуп и за документални престъпления.

Зам.-председателят на ДСБ Атанас Атанасов се присъедини към юридическата защита на кмета на Перущица, след като миналата седмица Окръжният съд в Пловдив остави тримата обвиняеми в ареста.

Днес Апелативният съд разгледа жалбата на Минчев срещу решението на първата инстанция, предаде Радио Пловдив.

Магистратите са преценили, че най-тежкото обвинение срещу Минчев - за подкуп - не е обосновано в достатъчна степен и тримата обвинени няма опасност да се укрият или да извършат друго престъпление.

"Като политическо лице заявявам, че този процес е репресия, а като юрист – се присъединявам към защитата на Ради Минчев, когото ДСБ подкрепя", коментира пред журналисти Атанасов.

По думите му основната цел на това дело е публичната дискредитация на обвиняемите и тя е постигната.

30 души от Перущица дойдоха за съдебното заседания, за да заявят своята подкрепа за Ради Минчев.

Истината възтържествува!”, обяви кметът на Перущица и обеща да даде нарочна пресконференция.

Решението на Пловдивския апелативен съд е окончателно.

Лидерът на ДСБ Радан Кънев също коментира освобождаването от ареста на Ради Минчев в официалния си профил във Фейсбук.

"Апелативният съд в Пловдив отмени задържането на кмета на Перущица Ради Минчев. Втора съдебна инстанция потвърждава, че "няма обосновано предположение" Ради да е поискал подкуп. Преведено на човешки език - прокуратурата няма НИЩО. НИ-ЩО. Останалите две смешни обвинения (за присвояване на 13 хиляди лева и някакъв документ), освен, че не обосновават задържане, ще паднат по реда си. Защото няма такива деяния. Остава въпросът кой ще поеме отговорността за тази нагла предизборна акция, за доброто име на един цял Перущенски род с неопетнена от столетия репутация, за малкото дете, което не знае, защо баща му не се прибира вкъщи? #KOЙ?", пише Кънев.