Магистратите дадоха ход на делото, което бе образувано по протест на прокуратурата в Бяла Слатина срещу решението на Общинската избирателна комисия.

На 3 май ОИК отказа да прекрати предсрочно пълномощията на Чоков, въпреки че месец по-рано Централната избирателна комисия изрази становище, че би следвало пълномощията на кмета на село Галиче да бъдат прекратени, тъй като повече от 11 месеца не изпълнява функциите си, защото е в ареста.

Членовете на ОИК-Бяла Слатина се мотивираха с това, че в закона изрично е посочено, че трайната фактическа невъзможност за изпълнение на задълженията трябва да се дължи на заболяване, а в случая на Чоков няма такива.

Според Административния съд във Враца обаче основания за отстраняване на Ценко Чоков има и от ОИК са нарушили закона, като са ги пренебрегнали, съобщи врачанският в. "Конкурент".

Съдът прие всички писмени доказателства по случая и изслуша пледоариите на прокурора, на шефката на ОИК в Бяла Слатина Цветелина Андровска-Илиева и на упълномощения от Цоков адвокат Росен Бончев.

Дали арестуваният преди година скандален кмет може да остане на поста си ще се разбере в петък, когато съдът ще излезе с решението си.

Ценко Чоков, синът му Мартин и още шестима души са подсъдими за участие в организирана престъпна група, за лихварство, отвличане, побой с нанасяне на телесни повреди, палежи. Те са в ареста от година.