Фирмата се е специализирала в избягването на плащане на данъци. Загадъчната завеса над нея бе вдигната в неделя, когато международно разследване, направено от над 100 медии въз основа на документи от тази фирма, разкри, че 140 водещи политици и известни личности имат авоари в данъчни убежища.

В документите са посочени и предполагаеми методи на действие на „Мосак Фонсека“ за заличаване на следите, а един от тях е използването на данъчни убежища като Британските Вирджински острови и страни в Тихия океан.

Кой ръководи адвокатската група, чиито офиси се намират в стъклена сграда в бизнес квартала на Панама?

Юрген Мосак, съоснователят на компанията, създадена преди 30-ина години, е роден в Германия през 1948 г. Той емигрирал заедно със семейството си в Панама, където следвал право. Неговият баща бил нацист, служил в Ес Ес частите (елитни подразделения на германската армия) по време на Втората световна война, според Международния консорциум на разследващите журналисти (МКРЖ).

Консорциумът цитира документи на американската армия, посочва АФП. Според "стари разузнавателни документи" Мосак-баща предложил да шпионира в полза на ЦРУ.

Другият съосновател, Рамон Фонсека, е роден през 1952 година. Той получил диплома за юрист също в Панама, но следвал в престижния Лондонски икономически университет. В интервю той посочва, че мислел да става свещеник.

Фонсека ръководел малка компания преди да се обедини с г-н Мосак. Двамата адвокати първо открили офис на Британските Вирджински острови. Според МКРЖ половината от дружествата, които тази група е създала - над 113 000 - са били в този данъчен рай.

В САЩ съдия от Невада заяви, че панамската адвокатска къща се е опитала умишлено да прикрие ролята си в управлението на местния си клон в този американски щат.

През март г-н Фонсека, който е бил съветник на панамския президент Хуан Карлос Валера от 2014 година, обяви, че излиза в отпуск. Той обясни, че прави това, за да "защити честта си", след като в бразилските медии започнаха да валят обвинения по случая, припомня АФП.

Разкриването на всички тези документи е "престъпление" и "атака" срещу Панама, заяви вчера ръководителят на адвокатската фирма Рамон Фонсека Мора.

Разследване

Испанската прокуратура започна разследване за пране на пари срещу панамската адвокатска фирма "Мосак Фонсека", предаде Франс прес.

Прокуратурата към Националния съд, специализиран в икономически и финансови измами, е започнала процедура за пране на пари срещу адвокатската фирма Мосак Фонсека, съобщи представител на прокуратурата. Той уточни, че разследването се отнася само до прането на средства, собственост на живеещи в Испания клиенти на панамската фирма.