Франсиско Хосе Гарсон призна на съдия следовател, че е управлявал влака със 190 км/час при завой, където максимално допустимата скорост е 80 км/час.

Гарсон каза, че е толкова се разсеял, че изгубил представа в кой участък на линията се намира влакът.
Той не осъзнал, че е стигнал до място, където трябва да намали скоростта и когато ударил спирачките било твърде късно.

Инцидентът стана миналата седмица в сряда в 20,42 ч. местно време на 4 км от гара Сантяго де Компостела, Северозападна Испания. В пътническия влак  пътували 222-ма души.

Съдията Луис Алаес повдигна на Гарсон обвинение в 79 убийства поради професионална небрежност и нанасяне на неустановен брой наранявания. 

Днес ще има заупокойна литургия за жертвите на катастрофата в катедралата на Сантяго де Компостела, предаде ДПА. Сред присъстващите ще бъдат премиерът Мариано Рахой, министри, престолонаследникът принц Фелипе и съпругата му Летисия и принцеса Елена.

Критици обвиниха политиците, железопътната компания Ренфе и компанията за поддръжка на железопътни линии Адиф, че прехвърлят цялата вина върху Гарсон, за да не накърнят репутацията на испанската високоскоростна железопътна мрежа.

Влакът дерайлира в участък от трасето, където машинистът трябва бързо да намали скоростта, за да премине от високоскоростни на обикновени релси.

В този участък е липсвала Европейската система за контрол на влаковете, която автоматично понижава скоростта на влакове, ако те се движат по-бързо от допустимото.