Разсеяност на испански машинист струва живота на 79 души

Машинистът на дерайлиралия влак в Испания заяви, че катастрофата, при която загинаха 79 души, се дължи на човешка грешка, а не на технически проблем.

Обратно в новината

Коментари - Разсеяност на испански машинист струва живота на 79 души | Днес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Когато първо се появи съобщението за този, крайно печален и страшен случай, а и беше проверена страницата на машиниста във "Фейсбук" с "откровенията" му, стана ясно, че основната вина е негова!Налудничав тип, обичащ да нарушава инструкциите за безопасно управление на влакова композиция и известно време "закрилян" от късмета си, все да овладява в последния момент създадената от самия него кризисна ситуация!?Поради тази причина и изживяващ себе си, като невероятен професионалист!Сега, врели некипели разправя, че се е бил "разсеял"!?Надяващ се, дано да се отърве от максималната присъда, за умишлена и гибелна безотговорност!И сякаш, изобщо не осъзнаващ неговата вина за масовата гибел, на пътуващите във влака хора!?Интересни обаче бяха тука, българските коментарии на куцо и сакато, как машиниста никак не бил виновен, а марсианците!?Те самите, уж го били натиснали с някакъв специален лъч и той човека, никак не успял да противостои!?Който пък начин на "коментарии" показва, защо българите сме в такова отчайващо и страшно, обществено положение!?Защото и в самата българска държава налудничавите типове като тоя, предизвикал катастрофата, са огромен брой от численоста на народонаселението!?А иначе, вина има и компанията,!Защото автоматичната система за безопасно скоростно движение на композицията, не е въведена по цялото железопътно трасе!?Това пък е, което е позволило, на този налудничав тип, да убие с безотговорноста си 80 човека!?Ако, беше направено цялостно преустройство, за пълен автоматизиран контрол, тоя кукумицин по никакъв начин не би повишил скороста над допустимата защото, автоматичните контролиращи устройства, винаги биха възстановявали или биха допускали само безопасната скорост на влака!?

отдавна стана ясно, че въпросната страница не е правена от човека, а е фейк профил направен след катастрофата....

Тия, твоите глупости, си ги заври незнам къде!?Ненормалници!От такива изкукуригали "философи", всеки ден и в България загиват невинни хора по пътищата!?

Чест му прави за признатата грешка. Така или иначе вината не е само негова. Присъдата трябва да е снизходителна.

Аха, снизходителна присъда, значи!?Дано да си толкова снизходителен и ако, някой идиот лиши от живот твой близък от семейството ти!?Защо не попиташ близките на загиналите, какво мислят по въпроса и те, заради това, че отявлени негодници са лишили от живот членове на техните семейства, по улици, пътища и линии!?Хора абсолютно невинни, но загинали заради въпиющата безотговорност на подлудели негодяи!?

Този човечец на снимката изглежда като някой , който има проблеми от емоционален х-р, нещо с егото...с психиката. Та нашите машинисти са къде, къде по стабилни и надеждни. Този още когато е публикувал това "откровение" във фейсбука-а, някой е трябвало да реагира. Абсурдно е на подобни емоционално лабилни индивиди да се поверява у-нието на такова "превозно средство".

Тъпунгер, човека от снимката е с белезници. Дори и да е нямал проблеми, сега ги има.

И ти да утрепеш 80 човека, и ти ще имаш проблеми. Умник!

Какви ги пишете, влакът е бърз не е високоскоростен. Алта Велосидад Еспаня или съкратено АВЕ линиите вдигат макс до 299 км/ч. Ползвал съм Мадрид-Барселона и в двете посоки и е страхотен, средната скорост е 200 км/ч, безшумен е и удобен (по-добър е и от самолет, защото по летището е доста мотаене, проверки и тн), отиваш на гарата и за 3 часа си на 600 км. Верно е, че е скъпо. Въпросният влак е бърз, но не е от най-бързите (по кфалификацията тук), макс скорост по обикновен релсов път е 220, а по високоскоростен е до 250. На такива влакове в купето на дисплей за всички пътници се изписва ежеминутно скоростта, свидетелка каза, че е видяла да пише 200 км и се е учудила. Нормално този тип влак не вдига такива скорости, но са бързали да наваксат за предстоящия голям празник, защото е изоставал по разписание. Та 100% е бил предупреден от системата, а това си е неговото оправдание, че се е разсеял. Същото е като с пияните таксета в бг, знаем ли че пият, знаем, но кога ги хващаме, когато направят беля. Е и тук така, карат извън лимита на техниката и все един ден ще се случи, еми случи се, едва ли само машиниста е виновен, но тук ще го отнесе с много. АВЕ досега не са имали инциденти, но аналога в Германия преди 20 години направи жестока катастрофа.

Доста тъпо е само 1 човек - в случая кретен да управлява влак и да държи в ръцете си живота на няколкостотин души.

навсякъде по света държи милиони животи, в сев корея и китай буквално, в сащ - милиарди по целия свят зависят от политиката им по някакъв начин, тааа не се учудвам

В самолета пак е така в автобуса пак е така........... ТЪПАНАР

Тезата на този ненормалник е абсолютна глупост.Преди се бил хвалил във Фейсбук,с какви неземни скорости управлява влак.Този път е бил фатален за 79 души и десетки ранени.Не съм в бранша,но се чудя,във века на хайтека,няма ли електронен ограничител на скоростта в модерните влакове?Т.е.,на определени участъци,да не се позволяват над допустимите скорости?Иначе-ето го резултатът.

И БЕЗ ДА СЕ РАЗСЕЙВА ПОВЕЧЕ,ДА СИ ТЕГЛИ САМ КУРШУМА ТОЗИ НЕЩАСТНИК!!! КОЙ МОЖЕ ДА ПРОСТИ ПОДОБНО НЕЩО?

наистина е странно толкова бърз влак да няма системи, които да предупреждават машиниста, че трябва да намали. Дори и GPSa на колите имат такова предупреждение! Според мен грешката на машиниста е ясна, но и системата, за която отговаря железопътната компания не е добра. А е трябвало и е можело да бъде по-добра. Обикновено компаниите не желаят да инвестират в системи за сигурност. Това за тях е скъпо и ненужно. Сещат се за тях, само когато стане такъв инцидент или когато ги задължи държавата. Тук е вината и на съответните органи, някой е трябвало да се сети, че може да се достигне до такъв инцидент.

да се радваме, че Таня Тодорова не кара влак, както и тя се е "че е толкова се разсеял"-а ....

Ако елементарна човешка грешка - като разсеяност може да причини такова нещо значи е цяло чудо че това е само първия такъв случай. Какво става ако му прилошее на машиниста или получи сърдечен удар? Нали затова уж има системи за сигурност.

Що не вземете да им спретнете един протест на испанците, че са си икономисали или откраднали парите за системите за сигурност. Закарайте кафемашината и белия роял в Мадрид -там ви чакат с отворени обятия, испанското правителство като ви види и веднага ще подаде оставка.

Ей човек като си науми да каже нещо не го спира нищо, даже и факта че това нещо няма нищо общо с темата. Поне да ти е олекнало на сърцето:)

разбирам какво имаш в предвид, ама почти 80 човека се мъртви. Наистина тук не е темата със сутрешното кафенце.

Аз му викам "Кум Иване" ,а то тича за еди кво си да ме Фане. Пич,няма да ти платят повече за мнението.Просто не плащат ,когато е извън темата .

Така беше и по времето на т.нар. комунизъм. Ако се случеше някаква авария, грешката винаги беше "човешка"... Тъй че оттогава не бих повярвал на тезата за "човешка грешка", особено в ерата на компютърните технологии.

В коли, които струват 10 хиляди евро монтират системи за понижаване на скороста обаче във влак за 100 милиона, който се ползва от хиляди няма. Ама разбира се, че шофьора е виновен.

Брей, тук всички са мн компетентни по въпросите на испанските железници и техните проеми-кой бил крал и кой не. Що не

Ми разбираме...ти като не разбираш си е твой проблем!

Ако искаш и за други работи можем да те светнем, само кажи какво те интересува.

Системата за контрол я има, изправна е. Предупредила го е 4км преди началото на намалението 80. Вероятността за нереагиране от страна на машинист при светлинно-звуково предупреждение е нищожно малка. В Европа ежедневно се движат 90 000 влакови композиции с над 160км/час. Статистиката показва, че е по-сигурно и от самолетите. Просто е трябвало да се случи в него ден, за зла слука....

Кажи от къде четеш

Oпппааа, ако това е казал не е виновен. Транспортните системи с постоянни маршрути така са изградени, че са автоматизирани, ролята на машиниста и пилота е само да контролира дали компютрите изпълняват всичко по план и дали няма аларми. Всички действия на екипажи се записват и при най-малки съмнения, че не се действа по процедурите се наказват. Факта, че съдията го е освободил само срещу подписка, показва, че вината му не е много голяма. Или почти никава.

за6то си още жив бе изрод?!

Ще го осъдят доживотно, ще харчи милионите, които ще му дадат на оня свят.

министър-председателя на летящия влак БЪЛГАРИЯ : ДАЛИ не се разсеях от тия седянки?

Май някой си измива ръчичките с този човек....Какво ли ще получи в замяна?

Що за високотехнологична железница е това. Айде за БДЖ иди дойди, ама може ли да няма някаква сигнализация за превишена скорост, ако не компютърен контрол дори...

Не мога да повярвам че в тези години се случват такива неща. Ами да направят така че на тези опасни участъци влака да преминава в режим който не позволяма по-голяма скорост от допустимата..

Това идва да покаже, че и в "бяла" Европа безхаберието и корупцията са завладели държавния апарат. 100% системите за сигурност са спестени в проекта, но и за тях са били отпуснати пари от държавния бюджет, които са потънали в джобовете на политици и фирми изпълнители.

Сигурно малко преди катастрофата е преточвал нафта в туби, затова се е разсеял.

Ток в акумулатори е преточвал!

Няма значение какво в к'во. Важното е да се краде.

Тези влакове на практика се карат сами! Машиниста трябва да е там да наблюдава системите и при нужда да се намеси, а не обратното! Това с преминаването от високоскоростни релси на обикновени направо ме изуми. Как може подобен влак да не се движи по специална за него линия от - до?! Някой яко си е спестил пари, само дето сега цялата вина ще я лепнат на този човек! Да ви напомня за друг случай в родното БДЖ?!

Крият технически проблем. Ще излезе след 3-4 години и ще е милионер.

А къде е системата за контрол? Не може толкова високоскоростни влакове да разчитат единствено на един човек.

Не че машинистът не е основен виновник, но да винят само него не е приемливо. Преди няколко дена гледах японската железопътна система. Там влакът ти дава право ръчно да превишаваш скоростта (примерно за да наваксаш някакво закъснение), но само до определена скорост, индивидуална за всеки участък, като влакът следи сам къде точно се намира. И да му ръчкаш газта той не ускорява, а ако не натиснеш спирачка той сам си го прави. Тук испанците са поспестили инвестиции и ето го резултата за съжаление.

sawo

Там влака ти дава бележка за пред работодателя ти, ако закъснее от разписанието, средното закъснение на година за влаковете е 7 секунди... Тук живота ти зависи единствено от блеещ машинист...

АМИ, КОЙ Е ВИНОВЕН -РАЗБИРА СЕ ,ЧЕ ТОЙ Е ВИНОВЕН.ЗА КАКВО Е СЛОЖЕН ТАМ ,НАЛИ ДА СЛЕДИ ПЪТЯ

sawo

А ако беше получил инфаркт или нещо подобно - не е като да не е имало такива случаи... Тогава кой е виновен? Дори един прост бойлер има поне 3 независими защити. Тук говорим за живота на стотици хора, движещи се с 200км/ч и всичко е оставено в ръцете на един машинист? Въпреки машиниста е можело да се предотврати катастрофата, но не са взети нужните мерки - очеизвадно е, че не само машиниста е виновен.

За подобна катастрофа никога не може само 1 човек да е виновен! То си пише в статията, ама кой да чете...

уважаваме. Не можете да ме убедите, че такива влакове не се следят и контролира цялото им движение автоматично и от специални центрове. Да чакат само на един машинист ????:)))) Престъпно е само да си го помислиш ?! Смях !

Ми не, не е престъпно. Точно така е! Или като е в чужбина и там всичко е като по книжка и се случват чудеса?

Това е: В този участък е липсвала Европейската система за контрол на влаковете, която автоматично понижава скоростта на влакове, ако те се движат по-бързо от допустимото.

Абе друго си е европейското.

Братята-мангали и там май са краднали Европейската система за контрол на скоростта! Или пък някой испански чиновник си е затворил очите срещу тлъсто рушветче, да не се изгради такава система!