Катастрофата станала малко след 14.00 часа местно време (13.00 часа по Гринуич), когато пилотът се опитал да приземи машината на пистата за кацане при проливен дъжд и бурен вятър.
Самолетът "Фокър 100", изпълняващ полет от Гома през Кисангани за Киншаса, се разпаднал на няколко части, пишат агенциите, цитирани от БТА.

По-рано източник от летището съобщи, че са загинали 26 души, а шестима са тежко ранени. Заместник-генералният секретар на ООН за миротворческите операции Ален льо Роа заяви, че на борда на самолета се намирали екипаж от четирима грузинци и 29 пътници - конгоанци и чужденци. Повечето от тях били от персонала на ООН, включително "сини каски". Петима били служители на неправителствени организации.

Самолетът е собственост на частната грузинска авиокомпания "Еързена Джорджън еъруейз", съобщиха нейни представители пред журналисти в Тбилиси.

Това е първата катастрофа на самолет на ООН в Конго от началото на мисията през 1999 г.  Мисията в централноафриканската държава е една от най-големите на ООН в света. Конго е обширна страна с пет пъти по-голяма територия от Франция.

Последна актуализация на 8 ч., 5 април