Трима души са оцелели и са откарани в болницата в град Икалуит, в столицата на територията Нунавут, в канадската част на Артика.

Машината Боинг 737 с общо 15 души на борда се разби на няколко километра от летището на градчето Резолют, което е с население от малко над 200 души и което е разположено на брега на едноименен залив и на Северозападния проход. Градът е една от най-северните населени точки в Канада. Катастрофиралият самолет е изпълнявал чартърен полет от град Йелоунайф за Резолют. Сред престой в Резолют е трябвало да отлети за Грийз фиорд - южната точка на остров Елсмър, в Нунавут.

В самолета е имало 11 пътници и 4 души екипаж. Машината се е разбила в 18 часа по Гринуич в събота. Самолетът е бил собственост на компанията Фърст еър, която го е закупила през 1989 г., но машината е била произведена през 1975 г. Двете черни кутии на самолета са локализирани.
Компанията Фърст еър изпълнява полети между 25 градчета в канадския арктически район и южните големи градове, като Отава, Монреал и Едмънтън. Тя е собственост на канадската инуитска общност. Засега причините за катастрофата остават неясни, но в района на Резолют е имало в момента на трагедията плътна мъгла, достигаща 100 метра височина.

В зоната се провеждаха големи военни учения, наречени Операция Нанук, в които участваха 1100 военнослужещи, военни кораби и изтребители. Заради катастрофата ученията бяха временно прекратени и военни от базата Трентън в Онтарио с хеликоптери и лекари бяха пренасочени към спасително-издирвателната операция край Резолют.