От Областната дирекция на МВР в Стара Загора съобщиха, че инцидентът е станал около 22.40 ч. в района на 186-ия километър от магистралата.

50-годишният Георги Цветанов е шофирал ”Фолксваген Голф” с несъобразена скорост. Загубил е контрол над автомобила, който напуска пътното платно и се преобръща. Цветанов е получил фрактура на черепа и е починал в линейката на път за Университетската болница в Стара Загора.

Началникът на Пътна полиция в Стара Загора Деян Славов опроверга слуховете, че Георги Цветанов е загинал при атентат. По думите на Славов, най-вероятно плевенчанинът е заспал зад волана

Заместник-окръжният прокурор на Стара Загора Нейка Тенева също заяви, че на този етап на досъдебното производство няма данни за интервенция върху автомобила на Цветанов. Назначени са експертиза за техническото състояние на фолксвагена и съдебно-медицинска еспертиза. Тенева каза още, че не е имало и свидетели на пътно-транспортното произшествие.

Георги Цветанов е бивш шеф на плевенския клон на Първа частна банка и е бил разследван след фалита ѝ, припомнят националното радио и "24 часа".

После започва да търгува със захар. По време на кризата през 1996 г. една от фирмите му продава около 5 хиляди тона захар на фирма „Дискавъри“. Но не си получава парите – близо 2,5 млн. долара. Тогава Георги Цветанов се жалва на плевенчанина Русалин Русалинов, който е приближен на Алексей Петров. Така двамата се запознават, като ексбанкерът иска от Алексей Петров да респектира собственика на „Дискавъри“ Стоян Николов да му върне парите.

По делото „Октопод“ Георги Цветанов дава показания, че Петров го е бил с лопата и „лекувал с нож, лопата и пистолет“. Петров казва пък, че „това било зле монтиран филм“.

През април Висшият съдебен съвет временно отстрани от длъжност обвинителя на Окръжната прокуратура-Плевен Димитър Захариев, защото е оказал натиск върху Цветанов. Тогава обвинителят принудил свидетеля да се отрече от предходните си показания и да набеди наблюдаващия прокурор по делото, Светлозар Костов, в престъпление срещу правосъдието.

Делото "Октопод" се води срещу организирана престъпна група за изнудване и рекет. Основен подсъдим е бившият съветник в ДАНС Алексей Петров. Другите обвинаяеми са Марчело Джотолов, Антон Петров-Хамстера, Янко Попов, Кирил Топалов и бившият прокурор Цеко Йорданов.

Днес в Специализирания наказателен съд се провежда заседание по процеса.

Междувременно Алексей Петров обяви награда от 100 000 долара за предоставяне на достоверна информация за разкриване на извършителите и поръчителите на атентата срещу него.