Сигналът за инцидента е подаден около 10.35 часа.

Парчето от плочата е паднало върху предното стъкло на автомобил „Фолксваген” с кюстендилска регистрация, който се е движил в посока София.

Пострадал е около 30-годишен пътник, който е седял до шофьора. Той е откаран в УМБАЛ "Царица Йоанна" за оказване на медицинска помощ.

От болницата съобщиха пред Нова телевизия, че няма непосредствена опасност за живота на мъжа. Той е със счупена долна челюст.

По-късно пострадалият беше транспортиран до института "Пирогов", предаде БНР.

"Парчето от бетона е счупило предното стъкло и директно е ударило момчето в лицето. Счупена е долната челюст, има и лека контузия на гърдите. Момчето е в съзнание, не се доказват травми на мозъчното вещество, няма счупване на черепа. Момчето е сега в противошокова зала с цел да се доуточни гръдната травма. Няма неврологична симптоматика, движи четирите крайника и е на спонтанно дишане", обясни неврохирургът д-р Георги Бебечев.

Шофьорът на колата, върху която падна парчето от фасадна плоча, Йордан разказа, че пострадалият му спътник е бил целият в кръв.

"Ние минаваме под моста и на излизане от външната страна падна парчето. В началото не знаехме какво става. Видях, че е счупен прозорецът, после той започна да вика - погледнах го, целият беше в кръв, отбих и чак тогава видях, парчето му беше в скута. Веднага реагирах да звънна на тел. 112, това ми беше първото, да отбия, да отбия и да звънна. И после да му спираме кръвта, защото той беше целият в кръв. По магистралата се кара бързо, карал съм с около 120 км/час", описа ситуацията мъжът.

Движението в района не е било затруднено. Няма данни за други пострадали.

От Агенция „Пътна инфраструктура” съобщиха, че причина за откъсването на бетоновия къс са големите температурни амплитуди в последните седмици, които водят до ускорено разрушаване на стари бетонови елементи от замръзването на проникналата в пукнатините вода.

Надлезът на път I-1 при гара Яна не е ремонтиран от построяването му през 1975 г. Съоръжението не е част от АМ „Хемус“, а осигурява безконфликтното преминаване на първокласния път над автомагистралата.

Екипи на Областно пътно управление – София и на пътноподдържащата фирма днес и утре ще извършат оглед на съоръжението и ще бъдат предприети необходимите мерки за обезопасяване и ремонт на частта от съоръжението, преминаващо над платната за движение на АМ „Хемус“.

Агенция „Пътна инфраструктура“ е направила анализ на критичните съоръжения, които не са основно ремонтирани повече от 30-40 години и са в недобро състояние, и е разработила програма за рехабилитацията им. При осигуряване на средства ще бъдат предприети необходимите действия за обновяването им.