„Когато говорим за политика – важни са големите цели, не толкова лъкатушенията на една или друга съдба", каза бившият министър по bTV.

Той отрече слуховете, че ще се присъедини като експерт към новата партия на Меглена Кунева. По думите му, след като някой вече е бил политик, той остава политик. "Почивам си в момента и е важно за мен, че мога да направя това", добави екминистърът, след като веднага след оставката си съобщи, че вече е получил няколко предложения за работа.

Трайков обаче заяви, че поставените от него „капани” пред новия министър Делян Добрев, за които беше обвинен от премиера Бойко Борисов, са се оказали всъщност постижими цели. Министър-председателят заяви, че ако Трайков не махне тези "капани", ще се откаже от намерението на кабинета отново да работи с него.
„Виждате, че цел номер едно беше АЕЦ "Белене". Решението, което взе правителството, беше правилно. Цел номер две беше намаляване на цената на газа най-малко с 10% и това беше постигнато", изтъкна бившият министър днес.

По думите му въпросът кога може да е готов Седми блок на АЕЦ „Козлодуй” зависи от песимизма или оптимизма на отговарящия. "Ако проектът за новия реактор бъде реализиран от "А" до "Я" според добрите практики за управление, той може да стане в по-кратки срокове. Няма проблем готовият реактор да бъде преместен в Козлодуй. При правилна поддръжка няма опасност реакторът да „ръждяса”, каза Трайков.

Според него потенциалът на енергийната ефективност е колосален.
„Ако той бъде реализиран в България, не само няма да ни трябват нови мощности, а можем да удвоим износа”, каза Трайков. По думите му само с 200 млн. лева, вложени за енергийна ефективност, е спестена необходимостта да се строят нови мощности за около 600 мегавата. Това е най-евтиният начин да се произвежда енергия, смята той.

Трайков поправи Борисов за втечнения газ
"Диверсификацията на газовите доставки чрез внос от Азербайджан е проект, по който се работи от 2009 г.", изтъкна още Трайков. Той обясни, че става въпрос за газ, който се транспортира до грузинско пристанище, където се компресира и пренася с танкери. За разлика от Румъния, проектът по който работи България е за компресиран, а не втечнен газ. Според него технологията с втечняване е по-подходяща за пренос на по-големи количества, но станциите за втечняване и регазификация са скъпи. Компресирането на газ е по-подходящо при по-малки количества и е по-евтин вариант, обясни ексминистърът.

Ако пристанищата на България и на Грузия на Черно море дадат възможност да пристига втечнен газ от Каспийския регион през Грузия до Европа, през нашите пристанища, за първи път след днешния разговор виждам някаква възможност за реална диверсификация на доставките на газ, каза преди два дни премиерът Борисов след среща с грузинския си колега Ника Гилаури.

"До момента напредъкът и по двата проекта е малък, тъй като Азербайджан предпочита сухоземния маршрут през Турция, за който вече има договореност", каза Трайчо Трайков, но добави, че е добре българският и румънският проект да останат като алтернатива.

Позицията на САЩ
"Всичко опря до цената на проекта "Белене". Премиерът след доста години обмисляне достигна до решението, че този проект е твърде скъп за България, тук става дума за милиарди долари и доста време за изплащане на тази сума", коментира пред БНТ американският посланик Джеймс Уорлик и изтъкна, че диверсификацията ще доведе до сваляне на цените.
"Съдейки по реакциите на гражданите, преобладаващата част от тях разбират, че проектът е доста противоречив и твърде скъп. Премиерът вложи доста мисъл в това и уважаваме неговото решение", добави той.
За това дали е имало влияние на САЩ, американският дипломат каза, че Борисов сам взема своите решения.