Акцент при проверките са състоянието на гумите и изправността на спирачната уредба, съобщиха от пресцентъра на Министерството на транспорта.

Инспекторите ще следят за разкъсвания по гумите, дълбочината на грайфера и закрепващите елементи на автомобилните колела. Те ще проверяват за течове и изпускане на въздух от спирачната уредба, наличието на пукнатини на спирачните дискове, дебелината на накладките и всички останали елементи, които имат отношение с безопасността на движението.

Целта на засилените проверки е повишаване на сигурността на превозните средства и гарантиране живота и здравето на гражданите през настъпващия зимен сезон.
Съгласно нормативните изисквания дълбочината на грайфера трябва да бъде не по-малко от 1.6 милиметра. Когато гумите не отговарят на тези изисквания, спирачният път се увеличава драстично. При мокри или заснежени настилки, спирачният път при гума с износен грайфер може да се увеличи с 20 процента.

Именно 15-сантиметров напречен разрез на задната дясна гума беше установен при огледа на катастрофиралия на магистрала "Тракия" автобус през юни т.г. При инцидента загинаха 9 души, а 15 бяха ранени.
След катастрофата по инициатива на транспортния министър Ивайло Московски бе създадена работна група с цел да се предложат мерки за повишаване на сигурността на автобусите по пътищата.