Ако българската държава не беше издала забранителна заповед за строежи в зона "Калиакра", преминавахме към наказателна фаза, което означава ефективна еднократна санкция в размер на няколко милиона евро.

Това каза министърът на околната среда Нено Димов на извънредна пресконференция в Министерството на околната среда и водите /МОСВ/. Срещата е по повод на протестите на жителите на региона срещу забраната за ново строителство в защитена зона "Калиакра".

Димов посочи, че санкцията, която може да бъде наложена на страната ни, се определя по формула и не може да каже колко точно ще бъде тя, но допълни, че има и ежедневна санкция в размер на 20 000 евро до момента, до който България не предприеме изискуемите от нея мерки.

Според него съществува реалният риск да се изиска и събаряне на къщи, вилни селища, хотели, ветрогенератори, инфраструктура, както и да бъдат възстановявани хабитатите.

Той даде четири примера за ефективно събаряни постройки по съдебно разпореждане - в Испания са събаряни ветрогенератори, над 200 къщи и хотели, в Гърция - са събаряни крайбрежни сгради на остров Закинтос, както и близо до Атина, в Ирландия също има събаряни сгради.

Министър Димов посочи, че е имал разговори с представителите на ЕК и са постигнали споразумение, ако се изпълнят настоящите искания на Комисията, да се счита, че сме изпълнили задълженията си и България ще излезе от наказателната процедура. Мерките, които са договорени, не предвиждат каквото и да било събаряне, каза министърът.

С решение на Съда на ЕС от 14 януари 2016 г., България е била осъдена за нарушение на европейското законодателство за девет проекта за ветрогенератори и един за голф игрище. Три от тях не са реализирани.

Съдебното решение се отнася до реално съществуващи шест вятърни генератора и голф игрище. В резултат на постигнатите договорености те ще продължат да съществуват и няма да се наложи премахването им.

С издадената заповед на министъра по Закона за биологичното разнообразие се забранява издаване на разрешения за строеж и всякакво строителство на територията на Калиакра, както и разораване, залесяване и създаване на трайни насаждения.

Предстои да бъде обявена защитена зона "Комплекс Калиакра", която се намира в землищата на с. Тюленово, община Шабла, с. Камен бряг, с. Свети Никола, с. Българево, Каварна, с. Божурец, с. Топола, община Каварна и Балчик, община Балчик, с обща площ 483 362, 770 дка, от които 437, 272 кв. км морски пространства.

Министърът посочи, че ще поискат за новия програмен период да бъдат насочени средства по Програмата за развитие на селските райони за компенсаторни мерки. Това е нещо, което се случва в другите държави и е съвсем реално да се случи и в България, за да могат да бъдат компенсирани нееднократно собствениците на земи, които трябва да защитават определени хабитати за дивите птици, каза Димов, цитиран от БТА. Той посочи, че по ОПОС е предвиден ресурс за местни инициативни групи, които също могат да работят по възстановяване на благоприятното състояние на хабитатите на птиците.

Според министъра това са реални проекти, по които могат да бъдат в частност компенсирани собствениците, реализирайки различни от забарнените дейности. Може да се ползва и програма "Лайф", която е специално направена от ЕК.

В зоната трябва да се въведе система за ранно оповестяване на миграцията на птиците за всички ветрогенераторни паркове. Министърът посочи, че вече има генератори, които са обхванати от тази система, и те ще спират, когато има има предупреждение от системата за миграция на птици.

Димов е информирал бизнеса, че ще издаде заповед и тези ветрогенератори, които не попадат в системата за ранно информиране, ще бъдат спирани през светлата част на деня за целия миграционен период. Тази заповед ще отпадне, когато те си изградят системата за ранно информиране, допълни министърът.

Какви условия трябва да изпълним, за да не се събаря >>