Това съобщи на пресконференция в националния пресклуб на БТА Николай Николов - координатор в социологическата агенция.

Представителното изследване на "Барометър инфо" е за обществените нагласи след първата година на управление на ГЕРБ, обясни Николов. Телефонната анкета е сред 1011 души и е направена през миналата седмица.

Близо 31% са отговорили отрицателно на въпроса "Правителството придържа ли се към предизборните си ангажименти", а други 20 на сто смятат, че по-скоро отговорът е "не".

Повече от 66% от анкетираните смятат, че трябва да има персонални промени в кабинета "Борисов".
На въпроса кои министри трябва да бъдат сменени, първите пет посочени имена са на Симеон Дянков (34%), Тотю Младенов (близо 25%), Трайчо Трайков (над 22%), Николай Младенов (над 15%) и Божидар Димитров (близо 11%). По думите на Николов причината в "първата петица" да са членове на икономическия правителствен екип е, че тези министри олицетворяват политиките, свързани със стандарта на живот.

Обществото е раздвоено по въпроса "има ли политически проект, обвързан с президента Георги Първанов", каза още Николов. Една трета са тези, които не могат да преценят, а също толкова казват "да" или "не".

Близо една трета от анкетираните смятат, че акциите на МВР са по-скоро показни, а над 26% стоят зад тезата, че са изцяло показни. В отговор на въпроса "чувствате ли се по-сигурен след акциите, които проведе МВР" отговор "да" са дали 8 процента, "по-скоро да" - 6%, "по-скоро не" - 27%та, "не" - 31%, а останалите - "не могат да преценят".

Над половината - 55%, от анкетираните не подкрепят идеята за увеличаването на трудовия стаж и възрастта за пенсиониране.