Първото нещо, което ще трябва да установи прокуратурата, е кой стопанисва язовир "Иваново", чиято стена се скъса. Той се намира на територията на военния полигон "Корен". Министерството на отбраната обаче не е собственик на яз. "Иваново", съобщиха от ведомството. Оттам обясниха, че той не им е предоставян за управлене. През 2003 г. от общинска служба по земеделие и гори е издадена скица, според която язовирът е собственост на община Харманли и граничи с терен на военното министерство. По тази скица е издаден и акт за публична държавна собственост, който потвърждава, че язовир "Иваново" не е собственост на МО.

Отговорността за поддръжката на язовира е изцяло на общината, съобщи и изпълнителният директор на дружеството с държавно участие "Напоителни системи" ЕАД Георги Харизанов.

Кметът на Харманли Михаил Лисков обаче заяви, че язовирът е държавна собственост. "Аз съм информирал всички държавни органи, че този проблем съществува. Последният сигнал е от ноември 2010. Тогава имаше снимки, протоколи", заяви той пред БНТ.

По информация на БНР още от преди 6 години е имало пропукване на язовирна стена. Оттогава вървят преписки между властите в Харманли, областния управител на Хасково и военното министерство. Заради неизяснената собственост обаче пропуканата язовирна стена така и не беше поправена.

Още на 1 февруари тази година от екоминистерството са изпратили писма до областните управители, до Националното сдружение на общините и басейновите дирекции да се предприемат предварителни действия във връзка с очаквани високи води. Два дни по-късно е предписано да започне планирано изпускане на обеми от каскада Арда, но това не последвало. Министър Нона Караджова обясни, че ведомство контролира пряко само националните значимите язовири, а за малките отговорността е на тези, които ги стопанисват. Пряк контрол върху тях имала областната управа, която ежегодно трябва да прави технически контрол на съоръженията.

Министерството на околната среда и водите няма точна цифра на малките язовири в страната - приблизително те са около 2600. И докато се изясни собствеността, се предлага междинен вариант - изработване заедно с Министерството на регионалното развитие на регистър на всички водоеми.

"В момента няма значение чий е бил язовир "Иваново" и кой го стопанисва – дали община, дали военни. Собствеността му се е прехвърляла, но с това ще се занимае прокуратурата", коментира премиерът Бойко Борисов. Той съобщи, че ще се търсят начини да се приберат всички язовири към "Напоителни системи", за да може да се контролира дейността им и да не се позволяват неконтролирани изпускания и бедствени ситуации.

Досъдебно производство е образувано в Харманли по настояване на главня прокурор Борис Велчев. То ще установява причините за наводнението, както и евентуалната отговорност на лица, които по закон следва да упражняват контрол и надзор над безопасното ползване на язовира, съобщиха от държавното обвинение. Заради обществената значимост разследването е взето на специален надзор от Окръжна прокуратура Хасково, а заради фактическата и правна сложност на случая с него се заема екип от следователи.

Очаква се във вторник властите да уточнят точната бройка на загиналите. Засега официално се съобщава за 8 жертви, но вътрешният министър уточни, че все още двама души се водят в неизвестност и някои медии съобщиха, че удавените са 9 или 10.

Оцелелите пък разказаха, че буквално са се срещнали със смъртта, докато са се спасявали от придошлите води.