Това съобщи генералният щаб на Южна Корея, цитиран от Ройтерс и БТА. Президентът Мун Дже-ин е бил уведомен незабавно и е свикал националния съвет за сигурност.

Военните в Сеул смятат, че ракетата вероятно е била от клас "Скъд". Тя е прелетяла 450 км и е паднала в морето, вероятно в морската икономическа зона на Япония.

Японският премиер Шиндзо Абе заклейми действията на Пхенян и заяви, че Токио ще предприеме заедно с други страни мерки, които да възпрат севернокорейския режим от по-нататъшни военни провокации.

"Както се споразумяхме на срещата на Г-7, въпросът за Северна Корея е главен приоритет на международната общност", каза той пред репортери.

По думите му Токио ще работи съвместно с Вашингтон за "специални действия" с цел възпиране на КНДР и ще поддържа тесни контакти със Сеул и други правителства.

Тихоокеанското командване на въоръжените сили на САЩ съобщи, че е проследило 6-минутния полет на изстреляната днес от Северна Корея ракета, вероятно балистична с малък обсег.

Командването наблюдава внимателно действията на режима в Пхенян и отстоява ангажимента да опази сигурността на съюзниците Република Корея и Япония, се казва в съобщението.

Президентът Доналд Тръмп е уведомен за поредния севернокорейски ракетен тест.

Ройтерс припомни, че САЩ обсъждат с Китай приемането на нова резолюция на Съвета за сигурност на ООН. Според агенцията Пекин, който е главният дипломатически поддръжник на Пхенян, осъзнава, че е крайно време да бъде ограничена оръжейната програма на КНДР чрез преговори.

Японският министър на външните работи Фумио Кишида и държавният секретар на САЩ Рекс Тилърсън са разговаряли по телефона и са постигнали съгласие за засилване на натиска върху властите в Пхенян. Това съобщи агенция Киодо, цитирана от "Фокус".

Още един самолетоносач

Вашингтон изпраща още един самолетоносач към западната част на Тихия океан като предупреждение към Северна Корея, пише южнокорейският вестник "Чосон илбо".

„Нимиц“ ще отплава в четвъртък, за да се присъедини към другите два самолетоносача - „Карл Винсън“ и „Роналд Рейгън“. Това представлява демонстрация на значителна военноморска сила.

***
През последните седмици Северна Корея извърши няколко пробни изстрелвания на балистични ракети. Последното беше на 21 май - от крайбрежието на изток към морето.

Вчера в присъствието на лидера Ким Чен-ун бе изпробвано и ново противовъздушно оръжие.