Министерството на финансите на Япония призна днес, че са били фалшифицирани 14 документа, свързани с продажба на държавни поземлени имоти по занижени цени на организации, свързани с премиера Шиндзо Абе и съпругата му Акие Абе. Това съобщи говорител на управляващата Либерално-демократическа партия пред агенция Киодо, предадоха Ройтерс и ТАСС, на които се позова БТА.

Ръководството на партията днес е било официално уведомено за фалшификацията от служители на министерството на финансите.

Дълго време то се опитваше да отрича подправянето на документите. Вестник "Асахи" обаче откри неопровержими доказателства. Опозицията продължително бойкотираше дебатите в парламента, настоявайки фалшифицирането да бъде признато, и постави въпроса за оставка на вицепремиера и министър на финансите Таро Асо, както и за лична отговорност на премиера Абе.

В петък (9 март) заради скандала поста си напусна ръководителят на японската данъчна служба Нобухиса Сагава, който призна, че е давал неверни показания пред парламента. Той твърдеше, че не е преговарял по подозрителната поземлена сделка, докато е заемал висок пост в министерството на финансите. След това опозицията заяви, че такива преговори са били проведени, а документите, в които е отразена срещата, са били подправени.

Оставката му нанесе силен удар на Абе и Асо, които дълго време защитаваха Сагава от нападките на опозицията и го назначиха начело на данъчните власти.
Компанията Моритомо (Moritomo), която е в центъра на скандала, има частни учебни заведения, известна е с националистическия уклон на педагогическата дейност и с близостта си до семейството на премиера. Компанията планирала да открие частно начално училище в префектура Осака. За тази цел тя придоби участък държавна земя при цена, както се оказва, седем пъти по-ниска от пазарната. Това предизвика съмнения в законността на сделката. Съпругата на премиера е трябвало да стане почетен директор на училището, но отказа длъжността след избухването на скандала.

Името на г-жа Абе е било премахнато от документите за спорната продажба.