Документът според Израел отрича дълбоката историческа еврейска връзка със светите места в града, пояснява американският всекидневник.

Скандалът съвпадна в един ден с обявеното решение на на Япония да замрази финансирането на ЮНЕСКО, в знак на протест против нейно решение.

Израелският министър на образованието Нафтали Бенет  заяви днес: "Аз искрено се надявам, че ЮНЕСКО ще прекрати това фиаско и ще спре да отрича историята".

Проектът на ЮНЕСКО, спонсориран според "Ню Йорк таймс" от няколко арабски страни, принизява еврейските връзки със Западната стена, остатък от библейски храм и най-светото място, където евреите се молят.

Документът засяга и чувствителността на евреите към площада, който те почитат като Храмовия хълм.

Окончателната резолюция се очаква в началото на идната седмица, така че до тогава би могло в текста да се внесат промени.

Израелците и много евреи по света виждат в инцидента пореден пример за вкоренен антиизраелски уклон в ООН, коментира вестникът. Той припомня, че в световната организация Израел и съюзниците му са далеч по-малобройни от арабските страни и техните поддръжници.

Японското решение не е реакция на факт от тези дни, а резултат от многомесечен спор, свързан с една сравнително нова – и доста рискова - практика на ЮНЕСКО: закрилата на "нематериално", т.е. документално културно и историческо наследство.

В списъка на това наследство организацията реши да включи документи за клането в китайския град Нанкин през 1937 година.

Предложените от Китай архивни материали са за разправата на японската армия след щурма на Нанкин, който тогава преди 80 години е китайска столица.

Още през октомври м.г. засегнатата Япония даде да се разбере, че може да прекрати финансирането на ЮНЕСКО, припомня ТАСС. Това би било тежък удар за организацията, понеже Токио осигурява 10,8 на сто от бюджета й.

Япония предупреди също, че ще настоява за реформа на ЮНЕСКО и за промени на системата за регистриране в списъците на световното наследство.

ТАСС припомня, че през 2011 г. финансирането за ЮНЕСКО спряха САЩ, Канада, Израел и други страни, протестирайки против приемането на Палестина в организацията.